Hallo allerliefste vriendjes, familie en geïnteresseerden! Goed nieuws voor de bange hartjes onder jullie: we’re still alive and kicking :)) De tijd vliegt hier snel voorbij en ondertussen verstreek al een hele poos sinds onze vorige update!

Ondertussen zijn ons materiaal en de panelen eindelijk toegekomen! We ploeterden in zweet en aarde terwijl we grachten groeven voor de kabels. Een ondersteunende stelling werd aan elkaar gelast en de paneeltjes liggen er alvast in te pronken. Een houtbewerker helpt ons momenteel met het bouwen van een kast zodat we de batterijen, omvormer en dergelijke veilig binnen kunnen installeren.

Hoewel we er erg naar uit keken er snel in te vliegen bij het arriveren van ons gerief is er toch een interessante change of plans. Adam, de coördinator van het incubatiecentrum waar onze installatie komt, traint startende ondernemers. Hieronder zijn er een heleboel ondernemers met interesse voor zonnepanelen waarvoor hij een meerdaagse workshop organiseerde. Vandaar dat hij ons vroeg nog een beetje te wachten met te installeren zodat de ondernemers, eens ze wat theoretische achtergrond hebben gekregen, samen met ons kunnen werken om hands-on experience op te doen.  De workshop wordt gegeven door Steve, een zeer enthousiaste Belgische ingenieur die eerder dit jaar ook al een installatie heeft geplaatst in de buurt en ook in andere Afrikaanse landen veel ervaring heeft.

Alhoewel we stonden te popelen om de panelen op de stelling te zwieren en de omvormer te horen zwoegen, stemden we toe aangezien het mooi meegenomen is dat er na ons vertrek nog een heleboel mensen kunnen gebruik maken van duurzame betrouwbare energiebronnen! Rafael heeft alvast eens z’n innerlijke professor aangesproken tijdens een workshop over het dimensioneren van een PV installatie, aangezien onze liefstallige Steve helaas ziek in z’n bedje lag.

Vandaag konden we alvast de deelnemers voor het eerst betrekken bij het installeren van de panelen!

Aangezien stil zitten niet voor ons is, hebben we ons uiteraard nog met andere dingen bezig gehouden! In Kpassa Gambou, een dorpje hier niet ver vandaar, ligt een PV-installatie van een vroeger Humasol project waar er al even problemen mee waren door versleten batterijen. Bij ons eerste bezoek konden we de batterijen anders aankoppelen waardoor de lichtjes weer branden! Echter bleek er nog een probleem te zijn: bij enkele verlaten huisjes in het dorp zijn de elektriciteitskabels kapot onder grond beland. Resultaat: Lekstroom (vooral ’s avonds wanneer de grond vochtiger wordt). Met een laatste bezoekje aan het dorp hopen we deze problemen van de baan te helpen en willen we ook polsen naar de sociale kant van het verhaal: wat vinden de mensen van de PV installatie en kan er een manier gevonden worden om de toekomstige vervangingen van de componenten te financieren vanuit het dorp zelf?

***

Ook werden we in contact gebracht met Mathieu, het hartelijke dorpshoofd van het dorpje vlakbij onze verblijfplaats waar we graag al eens gaan voetballen met de kindjes. Hij toonde ons hun inventieve pompinstallatie die werkt met 2 sensoren, maar vertelde ons ook over problemen waarmee hij en zijn dorp kampen wanneer er langdurige stroompannes zijn. Een zonnepaneelinstallatie bleef stuk gaan, huizen hebben geen licht en bij het ontbreken van stroom voor lange tijd hebben ze ook geen water.

Omdat ons eigen project toch al redelijk wat vertraging heeft opgelopen en de problemen in dit dorp ook geen deel uitmaken van ons project (en hier dus ook geen budget voor werd voorzien), deden we alvast wat onderzoek en verzamelden contacten voor een eventueel toekomstig Humasol project.

Naast deze projecten hebben we natuurlijk ook al een beetje kunnen ontspannen! Er wordt elke dag goed gekookt en nog beter gesmuld! Ons huisje wordt omgeven door paadjes waar we graag wandelingen maken en op zoek gaan naar heuse wadi’s (Water Afvoer Drainage en Infiltratie – licht irrelevante benaming gebruikt door Arthur voor elk waterlichaam, nvdr). We werden enkele keren hartelijk ontvangen bij personeel uit het ziekenhuis (én óf we gesmuld hebben!). We kregen een rondleiding op de universiteit van Parakou, we bezochten verschillende marktjes, er werden nodige kapperbezoekjes gedaan en we konden al reeds enkele keren genieten van een verfrissende stortregen en bijhorend bliksemschouwspel. Ook hadden we de eer de verjaardag te vieren van Johanna, ons lievelingsteamgenote die 22 kaarsjes mocht uitblazen en verrast werd door haar liefste teamgenootjes met een enorme prachtige cholesterolbom van een taart!

 

 

Jupsake, dat is alles voor vandaag! Veel liefs en tot de volgende keer 🙂

Humasol