Join Humasol

Als projectstudent

Ben je geïnteresseerd in het uitvoeren van een project rond hernieuwbare energie, water of duurzame technologie in Afrika, Zuid-Amerika of Azië? Of ga je toch voor een remote die vanop afstand in België wordt uitgevoerd. Op deze pagina vind je meer informatie hoe een Humasol-project verloopt, wat je ideale profiel is en hoe je je kandidaat kan stellen. Een meer gedetailleerde uitleg kan je terugvinden in de powerpointpresentaties (Presentatie Info Event) zoals gebruikt op de Humasol Information Day. Deze gaat door op:

4 maart om 19u30, Aula 01.54 College De Valk, Leuven

29 februari om 20u00, Oehoe, Campus Coupure, Gent

Hoe een Humasol-project verloopt

Een project bij Humasol begint met een algemene voorbereiding waarin de focus ligt op de algemene werking van Humasol en hoe wij aan internationale solidariteit toe. Je krijgt een coach toegewezen en ontmoet de andere geselecteerde projectstudenten.

Aan de start van het nieuwe academiejaar krijg je jouw project, locatie en team toegewezen. Tijdens het academiejaar werken jullie dit project uit met de hulp van een coach – een ervaren Humasol-lid die maar al te graag praktische ervaring deelt en jullie eerste aanspreekpunt vormt. Je voorbereiding start met een literatuurstudie in het eerste semester. Vervolgens wordt het ontwerp geconcretiseerd en worden praktische aspecten in orde gebracht. Je voorbereiding eindigt met een eindpresentatie in april. Verder bieden een certificaat aan voor het afronden van Intercultureel Management & Communicatie (IMC) sessies. Als alles goed zit, geeft Humasol je goedkeuring om je project op locatie uit te voeren.

De uitvoering van het project vereist minstens acht weken, zodat een goede afwerking verzekerd is. Na terugkeer schrijf je een (stage-)verslag en deel je je memorabele ervaringen tijdens het jaarlijkse Humasol-terugkommoment.

Remote project

Regelmatig ontvangen wij projectaanvragen uit landen met een negatief reisadvies, waar het te gevaarlijk is om studenten naartoe te sturen. In het verleden moesten we al deze projecten afwijzen en konden we onze partners in deze landen niet steunen. Maar vaak hebben onze partners in landen met een negatief reisadvies echter de meeste behoefte aan onze steun.

Daarom kan je je ook aanmelden als remote project student waarbij je het gehele normale traject van een project bij Humasol doorloopt alleen zal je in de zomer het project van op afstand vanuit België begeleiden en niet ter plaatste gaan op de project locatie.

Mocht je dus in de zomer niet de tijd hebben om 8 weken naar het buitenland te gaan door bijvoorbeeld kans op herexamens of andere verplichtingen, dan is dit wellicht de perfecte optie voor jou om toch een project te kunnen uitvoeren!

Als je geïnteresseerd bent om mee te doen aan projecten op afstand, kun je dit aangeven op het applicatie formulier als projectstudent. Het is echter wel het eerste jaar dat we dit uitproberen dus het uitvoeren van een remote project zal ook afhangen van het aantal geïnteresseerde studenten.

Projectstudent worden zal voor altijd een blijvende impact hebben op mijn leven. Gedurende twee maanden heb ik me kunnen onderdompelen in een nieuwe, prachtige cultuur en ben ik omgetoverd tot handige Harry, maar het belangrijkste zijn de vrienden voor het leven die ik er gemaakt heb. Voor al zij die een avontuur zoeken om nooit meer te vergeten is Humasol je one stop shop.

Pieterjan Espeel

Projectstudent 2022

Samen met mijn team voorzagen we elektriciteit en water in een opvangtehuis voor alleenstaande moeders en hun kindjes, alsook het bijhorende schooltje in Congo. Een droom die uitkwam voor de mensen daar, zo kregen we toch vaak te horen! Ik ben dan ook ongelooflijk trots en dankbaar dat ik hiervan deel mocht uitmaken. Humasol rocks, dat je dat maar weet 🤘 Adriaan out!

Adriaan Lamote

Projectstudent 2022

In een team met drie andere studenten deed ik mijn project bij een Oegandese start-up. We werden ondergedompeld in de Oegandese way of life, zowel in Kampala (city life) en Kangulumira (dorpje naast de Nijl). De zeven weken projectwerk en de twee weken rondreizen die daarop volgden, waren onvergetelijk! Forever grateful :))

Hannah Vanhoof

Projectstudent 2022

Het gewenst profiel

 • Je hebt een relevante achtergrond voor de inhoud van de projecten:
  • Technische opleiding
  • Sociaal-culturele opleiding
  • Communicatiewetenschappen en –management
  • Economie en bedrijfskunde
  • Leerkrachtenonderwijs
 • Je bent een student (vanaf tweede bachelor) of een gemotiveerde vrijwilliger
 • Je staat open voor een onderdompeling in een nieuwe cultuur
 • Je hebt een sterke motivatie en internationale oriëntatie
 • Je bent geïnteresseerd in hernieuwbare energie, voorziening van water en duurzame technologie
 • Je wil aan internationale solidariteit doen en wil praktische ervaring opdoen
 • Je spreekt de taal van de lokale partner of bent bereid een taalcursus te volgen indien nodig
 • Je bent minimum 8 weken vrij om het project ter plaatse uit te voeren
 • Je bent gedurende het academiejaar aanwezig in Leuven, Gent of Brussel voor de voorbereiding van het project (geen Erasmus)

Kandidaatstelling en sollicitatieproces

Overtuig ons dat je de perfecte kandidaat bent! Stel je kandidaat door een volledig en correct samengesteld applicatiedossier op te sturen naar recruitinggent@humasol.be voor studenten uit Gent of Brussel of naar recruitingleuven@humasol.be voor studenten uit Leuven. Een volledig applicatiedossier bevat de volgende drie elementen:

De deadline voor het indienen van je applicatiedossier is:

 • 1 april 2024

Je solliciteert voor een project dat van start gaat in september 2024 en waarvan de praktische implementatie wordt uitgevoerd in de zomer van 2025. Een vroege applicatie is nodig om tijdig aan het project te kunnen starten en om voldoende tijd te geven aan onze lokale partners om het project voor te bereiden. Eind maart wordt een eerste selectie gemaakt op basis van een application form en een CV. Vervolgens hebben we met de weerhouden kandidaten een verkenningsgesprek en zal je een kleine case uitwerken in team. Een week later delen we normaal gesproken aan alle sollicitanten onze beslissing mee. Hou alvast 11 en 12 april vrij voor de sollicitatiegesprekken en 13  april voor de case day.

Stage of project als vrijwilliger

Een Humasol project kan, voor een aantal studierichtingen en onderwijsinstellingen, deel uitmaken van je studieprogramma als stage. Afhankelijk van je onderwijsinstelling kan je deze ingeven voor een bepaald aantal studiepunten. Om te weten te komen wat de exacte opties zijn aan jouw faculteit kan je contact opnemen met de stagecoördinator van je departement. Aangezien Humasol al veel ervaring heeft opgebouwd met projecten en stages, kunnen Humasol leden die in het verleden aan dezelfde faculteit gestudeerd hebben, je zeker ook helpen om alles praktisch in orde te brengen.

Ben je afgestudeerd, of zal je afgestudeerd zijn wanneer het project praktisch uitgevoerd wordt? Dan kan je nog steeds deelnemen aan de projecten als vrijwilliger. Een project met Humasol kan zo een mooie overgang zijn tussen je afgeronde studies en je professionele carrière.

Kosten en verblijf

Humasol vzw zorgt voor de financiering van alle projectkosten. Dit zijn alle kosten die een team moet maken om een project te ontwerpen en realiseren. Transportkosten op de locatie zelf in functie van het project worden betaald door Humasol, de kosten om van België naar de projectlocatie te gaan worden niet vergoed door Humasol.

Het verblijf wordt op voorhand steeds geregeld door Humasol in samenwerking met de partner. Afhankelijk van de duur van het project en de projectlocatie zal deze kost verschillen. Op duurdere projectlocaties kunnen Humasol en de partner voor een deel tussenkomen in de kosten.

Voor andere uitgaven ter plaatse, zoals eten en drank of toeristische uitstapjes, komen Humasol noch de lokale partner tussen.

Sommige studenten die in het verleden meegewerkt hebben aan een Humasol project konden aansprak maken op een reisbeurs. Beurzen voor projecten die uitgevoerd worden in het kader van je opleiding worden uitgereikt door VLIR-UOS. Hogescholen en universiteiten hebben daarnaast soms ook een eigen systeem om beurzen uit te delen.

Humasol