top of page

Doe mee

als projectstudent

Ben je geïnteresseerd in het uitvoeren van een project rond hernieuwbare energie, water of duurzame technologie in onze partner landen? Op deze pagina vind je meer informatie hoe een Humasol-project verloopt, wat je ideale profiel is en hoe je soliciteert. Een meer gedetailleerde uitleg kan je terugvinden in de powerpointpresentaties (Presentatie Leuven en Presentatie Gent) zoals gebruikt op de Humasol Information Day begin maart. 

Hoe een Humasol-project verloopt

Een project bij Humasol begint met een Studenten Kick-off waar de algemene werking van Humasol wordt besproken en hoe wij aan internationale solidariteit toe. Je krijgt een team, project en coach toegewezen en er is een kleine teambuilding om elkaar wat beter te leren kennen.

 

Tijdens het academiejaar werk je in team het project uit met de hulp van een coach – een ervaren Humasol-lid – die maar al te graag praktische ervaring deelt en jullie eerste aanspreekpunt vormt. Je voorbereiding start met een grondige literatuurstudie en goed partner contact in het eerste semester. Hierbij volgt een intermediar verslag en presentatie. Vervolgens wordt het ontwerp geconcretiseerd en worden praktische aspecten in orde gebracht. Je voorbereiding eindigt met het finaal verslag en eindpresentatie in april. Tijdens het jaar door voorzien we sessies waar samen aan het project wordt gewerkt en er updates worden gevraagd. Verder bieden een certificaat aan voor het afronden van Intercultureel Management & Communicatie (IMC) sessies. Als alles goed zit, geeft Humasol je goedkeuring om je project op locatie uit te voeren.

​

De uitvoering van het project vereist minstens acht weken, zodat een goede afwerking verzekerd is. Na terugkeer schrijf je een (stage-)verslag en deel je je memorabele ervaringen tijdens het jaarlijkse Humasol-terugkommoment.

Het gewenst profiel

  • Je hebt een relevante achtergrond voor de inhoud van de projecten:

    • Technische opleiding (burgelijk-/bio-/industrieel ingenieur)

    • Economie en bedrijfskunde

  • Je bent een student (vanaf tweede bachelor) of een gemotiveerde vrijwilliger

  • Je staat open voor nieuwe culturen, talen en internationale solidariteit

  • Je hebt een sterke motivatie en internationale oriëntatie

  • Je bent geïnteresseerd in hernieuwbare energie, voorziening van water en duurzame technologie

  • Je wilt praktische ervaring opdoen

  • Je bent een hele zomer (minimum 8 weken) vrij om het project ter plaatse uit te voeren

  • Je bent gedurende het academiejaar aanwezig in Leuven, Gent of Brussel voor de voorbereiding van het project (geen Erasmus)

Kandidaatstelling en sollicitatieproces

Overtuig ons dat je de perfecte kandidaat bent! Stel je kandidaat door een volledig en correct samengesteld applicatiedossier op te sturen naar recruitinggent@humasol.be voor studenten uit Gent of naar recruitingleuven@humasol.be voor studenten uit Leuven. Een volledig applicatiedossier bevat de volgende drie elementen:​

  • Een ingevulde application form

  • Een gedetailleerde CV

  • Je academische resultaten

 

De deadline voor het indienen van je applicatiedossier is:​

  • 4 april 2025

 

Je solliciteert voor een project dat van start gaat in september 2025 en waarvan de praktische implementatie wordt uitgevoerd in de zomer van 2026. Een vroege applicatie is nodig om tijdig aan het project te kunnen starten en om voldoende tijd te geven aan onze lokale partners om het project voor te bereiden. Eind maart wordt een eerste selectie gemaakt op basis van een application form en een CV. Vervolgens hebben we met de weerhouden kandidaten een verkenningsgesprek en zal je een kleine case uitwerken in team. Een week later delen we normaal gesproken aan alle sollicitanten onze beslissing mee. Hou alvast 11 en 12 april vrij voor de sollicitatiegesprekken en 13  april voor de case day.

  • Kan ik dit project als stage opnemen?
    Een Humasol project kan, voor een aantal studierichtingen en onderwijsinstellingen, deel uitmaken van je studieprogramma als stage. Afhankelijk van je onderwijsinstelling kan je deze ingeven voor een bepaald aantal studiepunten. Om te weten te komen wat de exacte opties zijn aan jouw faculteit kan je contact opnemen met de stagecoördinator van je departement. Aangezien Humasol al veel ervaring heeft opgebouwd met projecten en stages, kunnen Humasol leden die in het verleden aan dezelfde faculteit gestudeerd hebben, je zeker ook helpen om alles praktisch in orde te brengen. Ben je afgestudeerd, of zal je afgestudeerd zijn wanneer het project praktisch uitgevoerd wordt? Dan kan je nog steeds deelnemen aan de projecten als vrijwilliger. Een project met Humasol kan zo een mooie overgang zijn tussen je afgeronde studies en je professionele carrière.
  • Moet ik zelf mijn reis- en verblijfkosten betalen?
    Humasol zorgt voor de financiering van alle projectkosten. Dit zijn alle kosten die een team moet maken om een project te ontwerpen en realiseren. Transportkosten op de locatie zelf in functie van het project worden betaald door Humasol, de kosten om van België naar de project locatie te gaan worden niet vergoed door Humasol. Het verblijf wordt op voorhand steeds geregeld door Humasol in samenwerking met de partner. Afhankelijk van de duur van het project en de project locatie zal deze kost verschillen. Op duurdere projectlocaties kunnen Humasol en de partner voor een deel tussenkomen in de kosten. Voor andere uitgaven ter plaatse, zoals eten en drank of toeristische uitstapjes, komen noch Humasol noch de lokale partner tussen. Sommige studenten die in het verleden meegewerkt hebben aan een Humasol project konden aansprak maken op een reisbeurs. Beurzen voor projecten die uitgevoerd worden in het kader van je opleiding worden uitgereikt door VLIR-UOS. Hogescholen en universiteiten hebben daarnaast soms ook een eigen systeem om beurzen uit te delen.
bottom of page