Hallo allerliefste vriendjes, familie en geïnteresseerden! Bij deze een update voor jullie, helemaal vanuit het verre Benin 🙂

Ondertussen reeds 2 weken geleden kwamen we aan in Cotonou, de economische hoofdstad van Benin. Hier werden we ontvangen door Boni van de vereniging AMCES om een beetje te wennen aan onze nieuwe omgeving. We leerden onze eerste woordjes in het fond en werden overvallen door de warmte van de omgeving maar zeker ook de warmte van de mensen, het chaotische verkeer, en misschien ook wel het vele staren naar onze bleke gezichtjes.

Onze allerliefste taxichauffeur Henry nam ons mee naar de interessantste en mooiste plekjes in de omgeving. We bezochten Ganvié, het “Venetië van West-Afrika”, in een bootje. We aten er lokale vis en probeerden ons eerste Beninoiseke. Vervolgens werden we gegidst door de slavenroute en bezochten we het Beninse strand in Grand Popo.

Hiernaast waren we (uiteraard) ook bezig met onze PV-installatie waar we de laatste puntjes op de i zetten bij onze leverancier YOORG (hier konden we onze panelen al vast even aanraken 🤤🥰)

We namen afscheid van Boni en Henry en een lange busrit bracht ons dan eindelijk op onze bestemming in Boko waar we meteen de site van ons project konden bezoeken en eindelijk ons lokale contact Adam in levenden lijve konden ontmoeten.

Uitgeput van de lange reis kwamen we vervolgens aan in onze huisjes naast het ziekenhuis Saint-Jean de Dieu de Boko, waar we samen met twee leuke geneeskunde studentes twee maand zullen verblijven. Na enkele AAH-tjes en HELP-jes werden de grootste spinnen en kakkerlakken verwijderd en konden we eindelijk onder ons muggennetjes gaan slapen.

In het ziekenhuis kwamen we al snel in contact met Paul en Alban die met veel enthousiasme mee wilden denken over het plaatsen van de PV-installatie en die geëngageerd waren voor het latere onderhoud.

 

Aangezien de levering van de panelen en componenten nog altijd op zich laat wachten, hielden we ons bezig met voorbereidend werk, we maakten onze planning concreet, legden waardevolle contacten en deden inkopen voor werkgerief. Bovendien werden we ook in contact gebracht met Sidi, die verantwoordelijke is voor de gemeenschappelijke tuinen van Hubi en Vinciane (https://hubi-vinciane.be/n-projecten/n-landbouw/gemeenschappelijke-moestuinen/). In deze tuinen treden wat problemen op met de irrigatie en de pompinstallaties. Samen met Sidi en Moussa bezochten we drie tuinen, waarna we verwacht werden verslag te doen over eventuele mogelijke verbeteringen voor de huidige en toekomstige tuinen.

Afgelopen weekend werden we uitgenodigd door twee andere Belgische geneeskunde studenten in het nabijgelegen dorpje Papané. Hier verkenden we de geschiedenis van de stad Dassa-Zoumé, leerden we bij over de plaatselijke landbouw en deden we een pittige wandeling in de hitte die echter heel mooie uitzichten leverden. Hard werk wordt beloond! Bovendien kwamen we hier in contact met Bruno, die al ervaring heeft met een eerder PV-project van Humasol, die ook heel enthousiast was om ons bij te staan bij ons project!

 

Met de levering die er (hopelijk) nu wel echt binnenkort aankomt zijn we alvast met veel goesting begonnen met het eerste fysieke werk voor de bekabeling en de aarding.

 

Kortom, we hebben het hier heel goed! In ons huisje is het heel gezellig, (GOTTA LOVE OUR LIL FAM hihi), we eten soms in de kantine van het ziekenhuis waar we altijd met open armen ontvangen worden, de mensen in onze omgeving zijn erg behulpzaam, en ook met onze gezondheid zit het (op een iets minder consistente toiletbeurt na) helemaal goed!

Veel liefs en lots of love

 

Edabo!!

Humasol