Ndio ko, we zijn veilig aangekomen in Senegal. Na een weekje in het zonnige Nianing is het hoog tijd om jullie mee te nemen met onze activiteiten hier.

Wij werden alvast heel warm ontvangen door de familie Niome waar wij de komende zeven weken gaan verblijven. De familie Niome is een levendige bende die bestaat uit verschillende generaties die allemaal samen leven. Amy Niome (rechts op de foto hiernaast), de penningsmeester van Sokhna Mai is een vaste waarde in de familie en ook de reden waarom we in dit warme nest beland zijn.

Bij een warme koffie vertelde Amy met volle overtuiging over het ontstaan van Sokhna Mai en wij laten jullie graag mee genieten van dit mooie verhaal.

In 2014 hadden enkele vrouwen uit Nianing reeds een systeem van sociale zekerheid opgericht. De vrouwen zochten naar nieuwe activiteiten om dit financieel opvangnet te versterken en zo werd Sokhna Mai het leven ingeblazen. Wat begon als confituur produceren op kleine schaal in de garage van Amy Niome, de huidige penningmeester, is vandaag de dag uitgegroeid tot een gerenommeerde onderneming geleid door 25 vrouwen. Door het aanzienlijk succes hebben ze het assortiment uitgebreid met de creatiefste combinaties van smaken en sinds 2021 zijn ze ook bezig met de opbouw van een nieuwe productiesite om hun productie uit te breiden met de verwerking van granen en groenten. 

Wij namen alvast een kijkje in de winkel waar vaste aanwinst Maguette elke dag klaar staat om de klanten te helpen. Wij proefden sap van Bissap en Baobab en keurden het alvast goed! Ook mogen we elke ochtend genieten van de confituur van Sokhna Mai bij het ontbijt! 😋

Op bezoek bij Sokhna Mai

De winkel

Het assortiment

We zetten ook Amy graag even in de bloemetjes. Zij riep niet alleen de onderneming Sokhna Mai in het leven, maar zij helpt daarnaast mensen uit het dorp Nianing aan werk, en dit ook buiten Sokhna Mai. Zij hecht veel belang aan de autonomisatie van vrouwen en zet zich hier ook met volle overtuiging voor in. Samen met de vrouwen van Sokhna Mai denkt zij voortdurend aan manieren om de onderneming te doen groeien en zo op de kaart te zetten. Deze groeps-effort werd dan ook beloond door verschillende prijzen die zij reeds wonnen voor o.a. hygiëne en beste beheer van zaken. Amy was onze eerste contactpersoon van Sokhna Mai, met wie we samen alle voorbereidingen in België hebben uitgevoerd. Het contact liep toen al vlot maar hoe zalig om haar in actie te zien. Een ware eer om met haar te mogen samenwerken. We leren elke dag bij door van dichtbij te zien hoe zij zaken doet. Wat een straffe madame en bovenal een heel warm persoon met het hart op de juiste plaats. Desondanks haar drukke businessleven en de tientallen calls die zij dagelijks krijgt, vindt zij steeds de tijd voor haar familie en vrienden. Ndio koo ndial, bedankt Amy en jouw familie voor jullie warmte, terranga en om ons zo goed op te nemen in jullie familie!

Zin om al onze avonturen op de voet te volgen, check dan zeker on Instagram-account @humasol_kinkeliba_2023!

Humasol