Na de technische plannen uit te denken, werd het tijd om een dergelijke zonnepanelen-installatie eens van  naderbij te bekijken, in de praktijk. Wij kregen de unieke kans om eens langs te gaan bij Guus van Pull the Plug.

 

 

Pull the Plug is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van off-grid installaties, en dit zelfs op Antarctica! Ideaal, aangezien wij ook een systeem zonder netaansluiting zullen installeren in Senegal. Wij kregen de gelegenheid om de verschillende componenten van dichterbij te bestuderen, zoals de charge controller, inverter/charger, batterij en de verschillende monitoringsapparaten. Hieronder vind je foto’s van enkele componeten. Na een woordje uitleg keek Guus onze dimensionering op papier na en gaf hij groen licht, al wees hij ons op enkele hinderpalen zoals het gebrek aan 4G op de site waarvan ons cellulair modem gebruikmaakt. Gelukkig biedt een simkaart hiervoor een mogelijke oplossing. Naast de controle en advisering gaf hij ons ook nog enkele tips & tricks mee. Zo raadde hij het gebruik van een GX Touch aan. In tegenstelling tot het online platform van Victron, biedt deze intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface de mogelijkheid om zaken als het batterijpercentage en verbruik van de machines gemakkelijk te monitoren. Heel handig om eventuele defecten op te sporen dus! Ten slotte gaf hij ons nog mee dat het Cerbo GX monitoringsapparaat best in België al geconfigureerd kan worden met de inverter/charger, waarvoor we opnieuw langs mogen komen om dit te testen.

Multiplus inverter/charger

Deze component is een combinatie van een omvormer en een acculader. Enerzijds zet het de DC stroom van de batterijen om naar AC stroom om de lasten van energie te voorzien. Anderzijds zet het de AC stroom van de solar inverter om in DC stroom om de batterij op te laden. Meer weten? Klikken maar…

GX Touch

Deze gebruiksvriendelijke gebruikersinterface biedt de mogelijk om Victron-apparatuur te monitoren en te bedienen. Met de GX Touch kunnen gebruikers niet alleen eenvoudig informatie zoals de status van de batterijen, lasten en zonnepanelen aflezen, maar ook wijzigingen aanbrengen indien nodig.

Bedankt Pull the Plug voor jullie hulp en gastvrijheid. Nu voelen we ons helemaal klaar om te vertrekken! 😊

Dagen tot vertrek

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Humasol