Countdown Untill Departure

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Wie zijn wij?

 Hallo allemaal! Wij zijn Dries, Kenzie, Lander en Lore en staan op het punt om een ongelofelijk avontuur te beginnen! Begin juli vertrekken we naar Uganda waar we een geweldig project zullen realiseren. Wij gaan namelijk een lokaal probiotica productiesysteem opzetten waarmee probiotica voor een aquacultuur coöperative (CACANA) gaan produceren. 

Cacana

Cacana is een bijzonder bedrijf dat zich toelegt op het kweken van  African Catfish. Problemen  met het overlevingspercentage (momenteel 10%) van de jonge vissen beperkt echter de mogelijkheden van de lokale viskwekers bij CACANA. Het gebruik van probiotica zou de immuniteit van de vissen doen stijgen, wat resulteert in een hoger overlevingspercentage van de vissen en een beter algemeen groeigedrag. Door de lokale productie zullen de CACANA coöperanten ook minder afhankelijk zijn van import van probiotica uit andere continenten. Het Humasol team zal technische ondersteuning bieden in het opzetten van een productielijn van lokale probiotica door een low-cost bioreactor te ontwikkelen en methodes uit te werken om de productie van probiotica zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.

Cooking Probiotics

 

Wat een jaar hebben we al achter de rug en ons avontuur moet nog beginnen!! First of all, het produceren van probiotica gebeurt in een bioreactor en vraagt veel microbiële handelingen. Een bioreactor is een fermentatievat met een mixer waar bepaalde parameters (pH en temperatuur) automatisch gecontroleerd worden. Om deze technische aspecten onder de knie te krijgen, hebben we heel wat uren in een laboratorium van de KU Leuven gestaan. Daar hebben we twee verschillende probiotica opgekweekt in een high-tech bioreactor. Deze probiotica gaan we meenemen naar Uganda om de effectiviteit ervan te testen op de vissen. 

Ons doel is om een onafhankelijke probiotica-productie op te zetten. Een high-tech bioreactor die we in het labo gebruiken is onbetaalbaar voor de lokale boeren (€15.000). Als ingenieursstudenten,  hebben we enthousiast een low-cost bioreactor (+- €350) ontworpen (zie foto’s). Na enkele trials and errors zijn we verheugd te vermelden dat ons prototype werkt! De bioreactor is gemaakt van een roestvrijstalen kookpot en een inox deksel dat we op maat hebben laten laseren. De temperatuur, pH en de draaisnelheid van de motor worden automatisch geregeld door een Arduino-systeem waardoor de reactor 24-48 uur kan draaien zonder tussenkomst.

We kijken zeer hard uit om samen met het lokale CACANA-team de bioreactor te installeren en de probiotica te testen op de larven van de viskwekerij. Tot binnen enkele weken in Uganda!

Location

Cacana bestaat uit een kwekerij (hatchery) en een opkweeklocatie (nursery) gelegen in dorpen rondom de hoofdstad, Kampala.

 

Humasol