In deze blog kom je te weten hoe je een duurzaam waterproject moet uitvoeren in Ghana! Geen zorgen: de berekeningen hebben we achterwege gelaten. Al deze werken werden uitgevoerd onder begeleiding van de lokale partner. Zij hebben al talloze projecten achter de rug (vaak in samenwerking met Humasol)!

Waterleidingen

Het grootste werk van het project ligt in het leidingsnetwerk. Om zoveel mogelijk mensen water aan te bieden, zijn er waterkranen verspreid over verschillende delen van het dorp. De lokale bevolking helpt bij deze werken. Omdat de bewoners van Anamase het nut van het project niet inzagen was er weinig motivatie. Nadat de hoofden van het dorp het nut van het project hadden uitgelegd, en dreigden met een politie arrestatie 🙃, kwam het volk in grote aantallen bijeen! Het gebrek aan gereedschap zorgde er wel voor dat er 20 man werkte en 80 man supporterde.

Het waternet bestaat uit 4 onafhankelijke circuits. Met dikke buizen en correct geplaatste aftakkingen kunnen er maximaal 3  kraantjes op 1 circuit aangekoppeld worden. Kleine buizen zorgen voor verliezen op grote afstand. Slechte aftakkingen zorgen ervoor dat 2 kraantjes niet tegelijk open kunnen staan.

Besparingstip: koop geen bochtstuk maar steek de buis in het vuur en buigen die handel!

Kraantjes

Rond het kraantje wordt er een waterplaats gemaakt, op die manier kan het water dat naast de emmer belandt gecontroleerd worden afgevoerd. In een mum van tijd werden we omgetoverd in professionele metselaars! Ook al deden we het werk 3 keer trager dan de lokale metselaar, het resultaat mag er zijn! De waterplaats wordt op het einde versierd met tegels, dit werk lieten we wijselijk over aan de lokale tegelaar!

Quote van Nathan: “Met kwaliteit win je geen voetbalmatch, met kwaniteit wel!”

Watertoren

De metalen constructie van 6 meter hoog stond reeds boven op de heuvel van Anamse toen we toekwamen in het dorp. De 4 polytanks, tesamen goed aan 14 duizend liter, moeten eerst uitgekuist worden voordat je ze op de constructie tilt.  Elk om beurt trotseerden we de hitte in de zwarte tank.

De 4 polytanken worden met touwen omhoog gehezen. Eens op zn plaats connecteren we ze onderling met elkaar en verbinden we 1 tank met de pomp. Deze werken zijn op hoogte dus voorzichtigheid was het sleutelwoord.

Zonnepanelen

De zonnepanelen die samen met de pomp uit België zijn verscheept worden op een constructie gemonteerd. Deze constructie bestaat uit 9 verticale palen, 8 houten balken en 4 alluminium staven om de panelen op te moneteren. Deze constructie was voornamelijk gemaakt met de natte vinger van ons Ghanees team. Het belangrijkste is dat de panelen mooi op elkaar aansluiten en dat ze onder een hoek van 10 graden naar het oosten gericht staan.

Quote van de gemiddelde Ghanees: “Eerst doen dan denken”

Elektrisch netwerk

De elektriciteitskast en de pomp controller werden in België in elkaar gestoken door Johan, een gepensioneerde ingenieur! Op die manier wisten we zeker dat alles veilig is aangesloten.

Onze voornaamste inbreng in het project is de floatswitch. Dit is een sensor die in de tank wordt geplaatst en die een elektrisch signaal door een draad stuurt om de pomp automatisch te stoppen als de tank vol zit. Het voordeel van dit geautomatiseerd systeem: geen waterverspilling, een tank die overdag altijd vol zit en geen tussenkomst van mensen.

Plaatsing van de pomp

Wanneer de handpomp wordt ontmanteld is het onze taak om zo snel mogelijk stromend water te krijgen. De lokale bevolking rekent namelijk op de handpomp voor hun dagelijks waterverbruik.

Voordat de elektrische pomp in het boorgat zakt, wordt er een gebedje opgezegd. (Michiel had de eer) Als de pomp op zn plaats staat, is het moment van de waarheid aangebroken: komt er water uit of is er ergens een fout? Het is dan ook een hele opluchting als deze stap achter de rug is!

Humasol