Binnen een maand vertrekken we naar Ghana! In deze blog kan je lezen hoe we het project hebben aangepakt en welke voorbereidingen we hebben getroffen!

Het doel van ons project is om het waternetwerk in 2 afgelegen dorpjes, Gyaha en Anamase, te verbeteren. Deze dorpjes tellen respectievelijk 4500 en 9000 inwoners. Dat is ongeveer de grootte van Westkapelle en van De Pinte, de dorpen die Lise en Nathan gedurende twee maand hard zullen missen.

Tot op heden wordt het water met de hand opgepompt. Deze situatie zal dus worden verbeterd met een zonnepompinstallatie, te zien in de figuur hiernaast. Het opgepompte water wordt opgeslagen in een reservoir, waarna het verdeeld wordt over verschillende waterkraantjes in het dorp. 

Ter plekke werken we samen met de organisatie “Coliso”.  Zij hebben al veel ervaring met dergelijke installaties. De communicatie zal in het Engels verlopen, maar om ons beter te kunnen integreren leren we graag een paar woordjes “Twi” bij, dit is de lokale taal. 

Schema van het project

Akwaaba

Welkom

Obouroni

Westerling

Medaase

Danku

Maaha

Goeiemiddag

Maache

Goeimorgen

Maadwo

Goeie avond

Ete sen

Hoe gaat het?

Me ho ye

Met mij alles goed!

Yɛbɛhyia bio

Tot later!

Om een idee te krijgen wat ons daar te wachten staat, brachten we een bezoek aan een Afrikaans restaurant in Gent. Toen we zeiden dat we naar Ghana zouden gaan, kregen we een grote portie Fufu voorgeschoteld. De smeuïge bakbananen gingen bij Michiel en Catoo ook snel binnen.  We kunnen niet wachten om de Ghanese menukaart helemaal uit te pluizen.

 

Tijdens het jaar hadden we verschillende online meetings met Emmanuel, Kwaku en Jeffrey. Kwaku hebben we ondertussen al ontmoet in Brussel, tijdens de 65ste onafhankelijkheidsverjaardag van Ghana. Met voldoende humor en in een impressionant kostuum vertelde hij ons alle praktische info over Ghana! Nu zijn onze tickets geboekt, het visum aangevraagd en de vaccins geprikt… We kunnen niet wachten om iedereen in levende lijve te ontmoeten!

Humasol