Elk zijnen goeiendag!

Stilaan loopt ons project hier op z’n einde. Tijdens week 7 gingen we met Damien op schok om verschillende boeren te ontmoeten die met veel liefde oesterzwammen kweken. De meesten hadden zo’n 50 tubes liggen die door onze organisatie, tegenwoordig Kivu Farms gedoopt, een paar weken geleden werden geïnstalleerd. Het was heel fijn om eens te zien hoe de mensen hier effectief kunnen geholpen worden met de champignons. We zijn ondertussen ook al officieel gepromoveerd tot installateurs nadat we bij een lokale ondernemer zo’n 100 zakken hebben geplaatst. Tussendoor assisteerden we ook bij de bouw van een bungalow in de stad waarin zwammen zullen worden gekweekt. Die zal gebruikt worden als marketing/informatietool voor de inwoners van Gisenyi.

Op vrijdag was het tijd voor wat ontspanning en nodigde Leo ons uit om een pintje te komen drinken bij hem thuis. Na een wandeling van zo’n halfuur nestelden we ons in zijn gezellige tuintje. Ook Bosco, de ingenieur van de nieuwe incubatiekamer in Kigufi, was meegekomen. Deze setting was ideaal om onze collega’s nog wat beter te leren kennen, Leo stelde ons voor aan zijn gezin en Bosco bleek naast bouwkunde ook een passie te hebben voor schilderen, beeldhouwen en zware bieren.

Op zaterdag was het dan de ‘community day’ zoals elke laatste zaterdag van de maand. Op deze dag houden alle Rwandezen enkele uren vrij om de straten te kuisen, een schooltje te bouwen, … Hier kunnen wij nog iets van leren! Het gevolg was wel dat alle straten er verlaten bij lagen en zelfs ons favoriete strand/volleybal veld niet open was. Zondag hebben we dan een uitstapje gemaakt met Florent en gingen we watervogels spotten langs een prachtig meer.

Tijdens onze laatste week lag de focus op kennisoverdracht. We hielden ons bezig met het schrijven en het samen met Theo, Leo en Damien inoefenen van het protocol, een stappenplan dat we opstelden op basis van onze twee maanden ervaring in de teelt van oesterzwammen.

Woensdag stond een marketingtour door Gisenyi en omstreken op het programma. In een pick-up truck volgeladen met onze met veel liefde geproduceerde tubes en gewapend met een megafoon reden we door de straten en vertelden we iedereen die het maar horen wou over onze zwammen. De opkomst oversteeg elke verwachting, de Rwandezen liepen storm voor onze ibihumyo’s en onze informatiemachine liep gesmeerd. Met flyers lokten wij het volk, waarna Leopold en Damien met hun deskundige uitleg de geïnteresseerden toonden hoe ze zelf hun eigen zwammen kunnen kweken. De tubes gingen als zoete broodjes over de toonbank.

Na deze leuke dag, die het hele team nieuwe energie en werklust gaf, kwam het einde van ons project plot snel. Vrijdag sloten we af met een eindpresentatie en dankwoord voor al onze collega’s/vrienden en vierden we de geslaagde twee maanden met een visje en een biertje aan de rand van het Kivumeer. Afscheid nemen bestaat dus toch…

De dagen die ons nog restten in Rwanda gebruikten we om nog enkele interessante plekken te bezoeken. Na een paar dagen fauna spotten met de sympathieke gids Ivan en nadien nog een bezoek aan de bruisende hoofdstad Kigali was de tijd gekomen om terug het vliegtuig in te stappen en op Zaventem een einde te maken aan ons twee maanden durende avontuur.

Humasol