Hallo daar! Sommigen hebben misschien gemerkt dat we wat afwezig zijn geweest, maar hier zijn we weer met een (laatste?) grote update. De afgelopen twee weken waren stevig doorwerken: er moesten nog enkele kabels en lichten geplaatst worden, de batterijen werden eindelijk geleverd, en de integratie van het systeem kon beginnen. Na een bezoekje van de lokale wizkid Samson was de inverter klaar voor actie!
Diezelfde avond ging het net weer eens plat… en toen was er licht! Wat een zalig moment om de eerste resultaten te zien van een jaar voorbereidingen. De patiënten snapten eerst niet waarom hun TV’s plots waren uitgevallen terwijl er toch licht brandde, maar de artsen waren meteen enthousiast. Toevallig was er gepland om die avond te starten met een reeks operaties uitgevoerd door een gastchirurg. Hij had oorspronkelijk niet eens door dat er die nacht meerdere korte blackouts waren, en heeft heel de nacht geopereerd.
Het weekend daarop was er het bezoek van de aartsbisschop van Kisumu. Er was een plechtige overhandiging van het gebouw, gevolgd door een feestelijke misviering. Die dag was stiekem toch ook wel genieten. Eindelijk konden we iets vieren in plaats van telkens voor nieuwe taken te staan.
Om de voorbije twee weken te compenseren besloten we ons te trakteren op een korte safaritrip naar Masai Mara. Daar konden we niet enkel genieten van het schitterende reservaat, maar ontmoetten we ook enkele lokale mensen die actief waren in Community Development. Zo gebruikten de eigenaars van ons verblijf de opbrengsten van het toerisme om te investeren in nabije scholen en andere projecten.
Tijdens onze uitstap konden we het gedrag van de installatie volgen via internet, waardoor we nu wat meer inzicht hebben in het dagelijks verloop van de gebruikers. Zo weten we nu dat de last gemiddeld toch lager is dan verwacht, maar dat er af en toe wel zware pieken in zitten. Die moeten de komende dagen nog gevonden worden. Groot nieuws is wel dat er zich één langdurige blackout heeft voorgedaan, en we hebben hem volledig kunnen dekken! Om 12u ’s nachts viel plots de stroom uit, om pas 12 (!!!!) uur later terug aan te springen. Dankzij het goede weer kon alles gedekt worden, en ook latere korte blackouts vormden geen probleem.
En nu lopen onze dagen hier ten einde. We willen nog enkele dagen wat details afstellen en met het personeel praten over wat we nu effectief gedaan hebben en hoe zij kunnen bijdragen tot de duurzaamheid van het ziekenhuis. Daarna wordt het helaas tijd om naar Nairobi te vertrekken. Maar wat een avontuur is het geweest. Team wakawaka out! XOXO
Humasol