+32 (0) 485/634.592

Akwaaba (welkom in het Twi, een rijke lokale taal)

Na een lange dag reizen zijn we aangekomen in Accra, de hoofdstad van Ghana. De eerste avond en nacht brachten we door in een hostel, waar we al enkele ervaringen van andere reizigers konden opvangen. De volgende ochtend zijn we even op verkenning gegaan in Accra. Daarna is Emmanuel, onze lokale partner, ons komen ophalen voor de eerste officiële afspraak: een meeting met de Member of Parliament die bevoegd is voor de regio van Adjobue en toevallig ook minister van informatie is.

In het parlement is het blijkbaar niet toegestaan voor mannen om een short te dragen, waardoor Hendrik nog even van broek moest wisselen op de parking van het parlementsgebouw. De meeting met Kojo, voor de vrienden, verliep zeer hartelijk. Hij benadrukte dat het de bedoeling is om de projecten op een duurzame manier te implementeren, iets wat wij natuurlijk enkel kunnen toejuichen! We legden uit dat we naast het project in Adjobue, ook een project in Kotokuom zouden uitvoeren, waar we een pomp op diesel zullen vervangen door een pomp op zonneenergie. De minister leek veel oor te hebben naar deze duurzame oplossing.

Een ontmoeting met ‘Kojo’, de minister bevoegd voor de regio van adjobue

Daarna zijn we nog enkele inkopen gaan doen, hebben we afscheid genomen van het stadsleven met een pizza, en zijn we vertrokken richting Adjobue. Na heel wat file, slechte wegen, een tussenstop in Akim Oda en nog slechtere wegen, kwamen we in het donker toe. De verkenning
van ons projectdorp zou dus nog een nachtje moeten wachten.

De volgende ochtend heeft de Assembly Man (een soort van burgermeester) van Adjobue, ook Kojo voor de vrienden, ons rondgeleid. We hebben alle vooraanstaanden ontmoet, en hun zegen gekregen om in het dorp te verblijven. Daarnaast hebben we ook de huidige manuele pomp en de locatie waar de reservoirs zullen komen bezocht.

Natan met zijn gouden stem die een gospel improviseert

’s Avond was het natuurlijk tijd om de Rode Duivels naar de overwinning te schreeuwen, maar een stroompanne dreigde roet in het eten te strooien. Alberta, de vriendelijke studente die ons de lokale gewoonten aanleert, had geregeld dat we desondanks bij iemand konden kijken op een soort van noodschermpje. In het begin van ons eerste weekend in Ghana zijn we naar de kerk van Alberta van gegaan, om mee te zingen met hen en een zegen te ontvangen van de kerk. We zongen ‘de historie van een oude Chinees’, en het sloeg heel wonderwel aan. En van je he-la-he-la-ho-la-la, …! Daarnaast zong Natan nog een gospel met wat improvisatie. Zondag bezochten we de kerk van Emmanuel in Oda voor een zeer intense misviering. Daarna waren we te gast bij Emmanuel om fufu, een van de lokale gerechten, te eten. Voorlopig zijn de meningen erover nog verdeeld!

Er werd zelfs gewerkt tijdens dit weekend, zo zijn we naar een installatie van COLISO gaan kijken in Abenase, een naburig dorp. Met deze installatie zijn enkele problemen opgetreden. Deze gaan we natuurlijk ook proberen oplossen. Dit na het doorlopen van alle formaliteiten zoals de chief bezoeken en een rondje in het dorp.

De ontmoeting van de chief van Abenase kon natuurlijk niet onbreken na een landurige rondleiding door het dorpje

Komende week komt het project pas echt van de grond. Vandaag (maandag) ontmoeten we de lokale ingenieur Jeffrey die samen met ons het definitieve waternetwerk zal vastleggen. Ook zullen er verslagen geschreven worden over de installaties van COLISO in Abenase en Akokoaso, en
gaan we voor het eerst naar de grote markt in Akim Oda voor onze boodschappen. Dinsdag zouden we graag het graafwerk voor de waterleidingen starten als de Ghanaian Maybe Time (GMT) het toelaat.

AHN out

De lokale jeugd is altijd actief om en rond onze verblijfplaats te vinden