Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Hier zijn we weer! Gisteren gaven we de finale presentatie en we kregen een GO! Wel met een paar voorwaarden waaronder deze blog schrijven (oeps), maar ons project werd goedgekeurd en we zijn dus zeker van vertrek. Sinds ons eerste bericht hebben we zeker niet stilgezeten. Integendeel, de ontwerpen zijn klaar en zelfs een stukkenlijst werd reeds doorgegeven voor bestelling. De inhoud van het project werd onderweg ietwat aangepast en dit is dan ook het uitgelezen moment om jullie weer helemaal te updaten!
Deze afbeelding is een eenvoudige voorstelling van hoe een off-grid zonnepompsysteem eruit ziet. Met een pomp gevoed door zonnepanelen wordt grondwater vanuit het boorgat naar reservoirs op hoogte gestuwd. Vandaaruit vertrekt een netwerk van leidingen die uitmonden in kraantjes verspreid in het dorp.
Oorspronkelijk stond enkel Adjobue op de planning, maar ondertussen doen we er – uiteraard met veel plezier – een dorpje bij, namelijk Kotokuom. Hier worden twee elektrische pompen op het AC-net gebruikt en vanwege de hoogoplopende energiefactuur is de vraag ontstaan om één van beide te vervangen door een zonnepomp. De aanwezigheid van reservoirs en leidingen maakt dat dit redelijk vlot kan gebeuren en we beantwoorden deze vraag dan ook maar al te graag. Na deze zomer zullen de inwoners dagelijks kunnen genieten van 9000 liter goedkoop water dankzij duurzame energie!
Maar ook ons hoofdproject heeft enkele aanpassingen ondergaan. De schatting van het bewonersaantal in Adjobue werd bij nader inzien teruggeschroefd naar 3500 personen. Daarnaast hebben we beslist om geen watertorens te bouwen aangezien het water zal worden opgepompt tot op een heuvel van 22m hoog en gaan we zes i.p.v. vier reservoirs plaatsen. Ten slotte wordt er gewenst om toch een aansluiting op het net te voorzien, maar dit staat nog niet volledig vast. Hoewel dan ook gepompt kan worden op momenten zonder voldoende invallend stralingsvermogen, is dit overbodig want we kunnen lang genoeg off-grid pompen om aan de dagelijkse waternood tegemoet te komen en bovendien is dit een onnodige bijkomende kost. We raden dit dus af, maar wij geven uiteindelijk slechts advies. Hoe dan ook zijn we geslaagd in onze opdracht om een zonnepompsysteem te ontwerpen die 26000 liter of 7.5 L/pp per dag kan voorzien (wat de WHO beschouwt als basic access) en kijken we er halsreikend naar uit de installatie eigenhandig te mogen implementeren!
Maar de uitdagingen van het project zijn natuurlijk niet louter technisch. Om de installatie te kunnen onderhouden en duurzaamheid van het systeem te garanderen, moet er een economisch model uitgedacht worden. Aan ieder kraantje zal een verkoper 0.25 GHS oftewel € 0.05 per 20 liter innen. Een watercomittee werd opgericht dat enkele verantwoordelijkheden zal dragen zoals erop toezien dat de werknemers juist betaald worden, met behulp van watermeters controleren of nergens water verloren gaat en ervoor zorgen dat de installatie in een goede staat blijft. Dit laatste houdt in de panelen proper houden en bij een defect zelf de reparatie uitvoeren. Dit zullen we mogelijk maken door de inwoners kennis te geven over de werking van de zonnepompinstallatie aan de hand van posters en uitlegsessies, evenals door aan de kinderen les te geven in de school.
We zijn echter pas volledig klaar voor vertrek als we ook naast het project goed zijn voorbereid. We zijn alle drie ingeënt, hebben onze doktersvoorschriften en reispas klaarliggen en de vliegtickets zijn geboekt. Nu nog een visum aanvragen, het finaal verslag indienen en toch enkele must do’s opzoeken 😉 and we are ready to launch! Volgend blogbericht komt vanuit Adjobue, tot in Ghana!
Humasol