+32 (0) 485/634.592

“Oui, il sera un robinet”, zei onze gids. “Ideaal”, zei Wannes meteen naïef, “Dan hoeven we geen water meer te kopen”. Gaetan en Konstantijn, iets behoedzamer op het vlak van zuiver water, besloten om toch nog enkele liters te kopen. Zo begon onze tweedaagse kayaktocht door de Mangrovebossen in ‘Ile de Saloum’; een welverdiende vakantie na enkele goeie werkweken. We vertrokken in Nianing zonder enige verwachtingen, zeker niet over waar we gingen slapen of wat we zouden eten. Na een rustige avondtocht op het water van een tweetal uur komen we in de gietende regen aan op onze bestemming; een prachtige open plek aan het water met een eenzame boom. Geen beschaving en vooral geen robinet in de verte te bekennen, en voor het eerst in lange tijd verlangen we bij de zonsondergang naar de warmte. We zijn in het midden van de brousse terechtgekomen. Er werd ons al rap gewaarschuwd dat hier hyena’s zitten, toch waren het vooral de muggen die ons die avond lastig vielen. Al bij al toch maar goed dat we toch wat water hebben gekocht om de komende twee dagen door te komen. Twee dagen lang hebben we onder, tussen en naast de mangrovebossen gekayakt, gezwommen en geleefd. Een ideale ontspanning na de afgelopen zware werkweken.

De start van onze kayaktocht

Onze kampeerplaats tussen de mangrovebossen

Dit waren de werkweken die uiteindelijk tot de afwerking van de aanhangwagen hebben gezorgd. Voor het eerst hebben we stroom uit onze mobiele zonnepanelengenerator kunnen halen. Een van de allerbelangrijkste doelen is geslaagd, check. Het eerste dat we sinds onze vorige blog hebben gedaan is dus het verbinden van de profielen aan de panelen en vervolgens de MC 4 connectoren in orde gebracht, deze laten toe om de panelen vrij vlug en gemakkelijk los te koppelen. De box waar de panelen in opgeslagen worden bij het vervoer werd daarna ook van sloten voorzien en de profielen van de zonnepanelen werden in het blauw geverfd. Onze panelen zijn op die manier dus perfect demonteerbaar, een cruciaal onderdeel van de installatie. Wat een ontbijt van smoutebollen en Bissap (lokaal vruchtensapje) allemaal wel niet kan doen.

Deel van de onafgewerkte elektrische box

Baisal, naast lokale gids ook lasser, steekt de deur ineen

Het resultaat na een dag lassen aan de elektrische box

Hierna hebben we onze geleiders van de box van de batterijen afgewerkt en onze demping aan de hand van matrassen aangebracht tussen onze geleiders. Zonder coupures (mag wel na 3 dagen zonder stroom) hebben we de twee deuren kunnen lassen, onze ventilering in orde gebracht, onze hele kist dichtgemaakt en binnen een houten bekleding gemaakt die dient als isolatie. Na een beetje schilderen was week 5 ook afgerond.

Gaetan is zeer blij met de vers afgewerkte en geschilderde aanhangwagen

Wannes zijn aandacht is afgeleid van de afgewerkte aanhangwagen

En Gaetan zag dat het goed was

De week erna start zoals de week ervoor is geëindigd, al schilderend. Tegelijkertijd werken we aan de handleiding. Woensdag connecteerden we alle elektrische componenten, maar door een gebrek aan ervaring en materiaal kon dit pas vrijdag volledig afgerond worden. Op een paar details na is de aanhangwagen dan afgerond. Om nu even stoom af te laten, hebben we besloten om even het project on hold te zetten en ons enkele dagen in de wildernis terug te trekken.

Blije selfie nadat de panelen er voor een eerste keer werden opgezet.

Toen we zondag terugkwamen bleek er niet al te veel gewerkt aan de aanhangwagen. Maandag wilden we dan werken, maar kon onze vaste lasser niet, want die moest enkele bedden maken voor een andere klant. Hierdoor besloten we om maar wat aan de handleiding werken en om een beetje de invertor uit te testen. Het plezier was rap gedaan toen onze invertor ineens begon te knetteren. Blijkbaar was er een beetje water in terechtgekomen en hadden de testen ervoor gezorgd dat een hele hoop transistoren opgebrand waren. De invertor is out voor de rest van de week, en het vermijden van water in de elektrische box werd opeens ons belangrijkste doel. Maar omdat we niet meer konden testen vielen we terug op oude gewentes, lekker spannende handleidingen schrijven dan maar. We stelden ook meteen al een catalogus op voor het gebruik van de aanhangwagen met het nieuwe speelgoedje van Wannes, de ampèremeter. Na de tegenslag met onze inverter hadden we echter wel niet zo veel zin meer om te gaan feesten met onze christelijke lasser voor ‘Maria ter hemelopneming’, een feest dat hier wel nog uitgebreid gevierd wordt. Na enkele spelletjes Belotte, wat glazen wijn en stukjes varken waren we echter al een stuk beter gezind. Bij de terugkomst zagen we dat het zeil dat onze aanhangwagen beschermt tegen zware regens, was aangekomen, spijtig genoeg was het net iets te kort. Gelukkig is dit de volgende dag al opgelost geraakt en kan deze naar de artiest gestuurd worden voor de logo’s van onder andere Humasol en Dimbali. Het einde nadert, net als de inauguratie met de burgemeester, wat hooggeplaatste mensen van de omgeving, de basketploeg en natuurlijk ook gewoon de mensen van Nianing.

De lasser kan voor het eerst boren met de stroom die de aanhangwagen produceert, voordat de inverter het begeeft

We pikken ook een match mee van de basketploeg waarvoor we ons project uitvoeren

Gaetan werkt hard aan de handleiding

Couscous Sénégalais met lekkere vis, een dagelijks avondmaal met de familie Diop

 

WKK out! (de eerste K is voor Keytan, de manier waarop ‘Gaëtan’ hier blijkbaar geschreven wordt)