Twee weken Oeganda samenvatten in één blogbericht, we doen het kort en bondig. Of, dat is toch wat we proberen.

De sorteerflyer is af!

Met deze flyer zullen we naar de huishoudens stappen die deelnemen aan het pilootproject. De flyer omvat een korte handleiding van wat wel en wat niet composteerbaar is, samen met het belang van composteren. De flyer zou voor ons een handleiding zijn voor het gesprek met de klanten om hen te overtuigen; voor hen zou het achteraf moeten dienen als geheugensteuntje voor wat al dan niet bij de groene fractie hoort. Het ontwerpen, vertalen en afdrukken had heel wat voeten in de aarde. Maar, het resultaat mag er zijn. Chrispin is tevreden en we hopen dat ook de klanten deze welkom zullen onthalen en in de praktijk omzetten.

Er zijn vuilbakken op de boerderij

Gil timmerde een constructie in elkaar om hier op de farm alvast te starten met sorteren. We vertelden de werknemers over het sorteren en de bedoeling ervan. Veel van het organisch afval gaat naar de geiten als voeder. Maar, wat we terugvinden in de vuilzakken is overwegend correct! Vooruit met de geit.

Zondag rustdag!

Vorige zondagvoormiddag gingen we naar de kerk, waar de zus van Faith gaat. Opnieuw werden we hartelijk onthaald als nieuwkomers van deze kerk. Wanneer we aankwamen was het er als in een fanatieke rockschool. Tegen het einde hoorden we enkele gospelnummers waar de haren van omhoog gingen staan. Het was een kerk met een jong publiek.

In de late namiddag gingen we langs bij Damalie. Damalie is de vrouw van Tonny, een man die Isabel bij toeval in Gent leerde kennen. Hij gaf ons chocolaatjes mee die we aan zijn vrouw zouden bezorgen. Nog meer toevallig, was het die dag net het eerste verjaardagsfeestje van hun zoontje Austin. We werden hartelijk verwelkomd en mochten mee aan de tafel schuiven. Niet letterlijk. Want de meesten aten op de grond, met het bord op de schoot. We leerden Ruth en Susan kennen, twee joviale en toffe zussen. Zonder speluitleg of doel startten we een kaartspel. Het werd ons al snel duidelijk hoe het spel in elkaar stak. Goed gelachen. Tegen de avond toe zaten we in een kring en stelde iedereen zich voor. Er werd gebeden, feestelijk gegeten, Damalie vertelde over haar eerste jaar mama-zijn en tot slot van de avond werd een suikerrijk gebak aangesneden.

Ontmoetingen met beleidsmakers, organisaties en individuen

Afgelopen week maandag en donderdag ontmoetten we samen met Chrispin en zijn collega Emanuel enkele beleidsmakers. We spraken een belangrijke dokter (dokters doen hier ook aan politiek) en spokesman van Mukono en de burgemeester en spokesman van Kiira. We stelden onszelf en Humasol voor en lichtten onze samenwerking met Waste Masters toe. We werden telkens warm ontvangen. Men was geïnteresseerd in het verdere verloop van het project. De afvalproblematiek is in beide districten erg urgent. Ze stonden allen open om elkaar nog een keer terug te zien voor mogelijke synergieën.

Door in gesprek te gaan met organisaties en individuen die aan de slag zijn rond waste management of composteren, proberen we onze kennis hier te verruimen. We zaten samen met een aantal mensen van BTC. Zij startten reeds een sorteerproject op in een aantal van hun colleges. We houden contact en bekijken wat we mogelijk voor elkaar kunnen betekenen in de toekomst. Daarnaast hadden we een interessant gesprek met Charles Mugarura. Hij heeft een aantal permacultuur-projecten op zijn palmares staan. We leerden van elkaar over het composteren en het bewerkstelligen van gedragsverandering.

Het gebeurt dat we tijdens een wandeling of in de taxi mensen aanspreken over de reden van ons verblijf in Oeganda. Onvermijdelijk komt het onderwerp ‘afval’ aan bod. Uit deze gesprekken blijkt dat de bezorgdheid gedeeld wordt.

Ontmoeting met de werknemers

Gisteren hadden we een meeting met de werknemers van Waste Masters. Hoewel we iedereen al goed kennen, introduceerde iedereen zich nog eens. We startten onze parool met een eerbetoon aan hun werk, hadden het over onze ervaringen op de truck en over ons huidig voorstel over het scheiden van composteerbaar afval door de huishoudens. Er hing een positieve sfeer, er werd veel gelachen. De werknemers reageerden niet weigerachtig en dachten mee na over de uitvoering van het project, hoe de werknemers motiveren, hoe de flyer verbeter, etc. Heel wat waardevolle feedback die we komende weken zeker zullen meenemen. Stap voor stap komen we dichter bij de feitelijke uitvoering van het pilootproject. We kijken er naar uit om hen te vergezellen tijdens de eerste ophaalronde met hopelijk heel wat (correct) gescheiden afval.

In ’t verschiet

In de tussentijd hebben we nog een aantal verkennende gesprekken met een aantal interessante mensen. We zullen spreken met de klanten die deelnemen aan het pilootproject. Komende donderdag krijgen we drie à vier minuten om ons voor te stellen op een evenement waar alle beleidsmakers van de verschillende municipalities uit Kiira samenkomen. Een mooie kans, zowel voor Waste Masters als voor Humasol. En om donderdag af te sluiten, verwelkomen we Louise die ons komende drie weken zal versterken!