Door het harde werk de laatste weken was het niet echt mogelijk veel tijd te steken in een blog, maar hier is hij dan! En de titel verklapt misschien al dat het deze keer een zeer positieve projectblog wordt :).

De buizen kwamen aan. Niet allemaal tegelijk uiteraard, want chauffeurs van camions die spoorloos verdwijnen of pannes, tja, dat kan al eens voorvallen hè :p. Maar toen er genoeg onderdelen waren kon ons werk beginnen. Buizen zagen, lijmen, verwarmen, schuren,… We hielden er ons wel een tijd mee bezig en werden volwaardige plombiers! Ondertussen werkte een Beninse loodgieter aan de buizenconnectie met de toren en met de hulp van broeders en tuinmannen zagen we het leidingnet vlotjes groeien. Ook een dikke merci aan de plombier en zijn stagaires die zelfs twee dagen gratis kwamen helpen, dat is geweldig!

Wat onze natuurlijke filter betreft hebben we ook vooruitgang geboekt! De filtermuur werd gezet de boerderij beschikt nu dus over een  waardig zwembad ;). En wonder boven wonder kwam ook de zonnepomp aan, finalement! We maakten een vlot en probeerden de aansluiting van buizen op de pomp lekvrij te krijgen (niet zo evident zo bleek). De laatste dag van Simons verblijf op de boerderij probeerden we de pomp te laten werken. Jammer genoeg zonder succes…. Een paar dagen later, na een echt burgiwerk (problemsolving) en na hulp van de pompenman van Humasol (nog een keer bedankt Sam), kregen we de pomp aan de praat! 😀 Onze glimlach paste nog maar net op ons gezicht, zo gelukkig!

Zoals jullie merken is er veel werk verzet, en we zijn er nog niet hè! Het hek rond de zonnepanelen werd geplaatst, nadat de controller eronder aan bevestigd werd. Wat een professionele uitstraling.

Even samenvattend:

Zonnepanelen                     check

Pomp                                   check

Filter                                    check

Vlot                                      check

Beveiliging                           check

Grote leidingen                    check

Verbinding tonnen               check

Dichten van lekken              check

Het enige wat dan nog diende te gebeuren was het aansluiten van de kleinere irrigatieleidingen: goûte à goûte, bandes d’arossages en de installatie van de sprinklers. Al deze componenten kwamen gelukkige ook net op tijd aan en het werd dus mogelijk een aantal testen uit te voeren. Met succes!! Hierbij de opmerking dat deze testen zijn uitgevoerd met minder dan een half gevulde ton op de eerste verdieping. Dit wil zeggen dat normaal het water hoger zal staan en dus ook de druk hoger zal zijn. (Hierdoor zullen bijvoorbeeld de tourniquets veel makkelijker draaien).

Zo, het is af! Wat fijn om een werkend systeem te kunnen achterlaten, het was een race tegen de tijd, maar gelukkig tikt die in Afrika wat trager ;).We zijn trots op onze verwezenlijking. En dankbaar voor deze kans, deze unieke ervaring die niemand van ons ooit zal vergeten. Merci Humasol en Hubi& Vinciane! Merci aan de sponsers die dit project mogelijk maakten: Umicore en de provincie Vlaams Brabant. Merci team PV awareness, zonder jullie was dit niet gelukt! (En ook bedankt om van mij een electricien te maken hè ;). Of moet ik daar toch vooral Parfait voor bedanken?). Merci les frères pour l’accueil, l’amitié,  votre travail et votre enthousiasme. Merci nos amis beninois. Merci nos familles et nos amis pour le support. Merci tous le monde qui était là pendant ce sejour formidable.

Vive la Belgique et le Benin!

A la prochaine