Goed uitgeput van de stevige werkweek besloten we om het volgende weekend nog een laatste verkenningstocht te doen tijdens ons project in het noorden van Peru. We planden een 4 daagse trip naar Cajamarca en Trujillo. Zaterdag bezochten we Chumbemayo, een best indrukwekkende rotsformatie nabij Cajamarca en ’s avonds beklommen we een heuvel aan de rand van de stad om zo een prachtig uitzicht te hebben over de hoofdstad van de gelijknamige provincie Cajamarca.

Al die willen ter kaap’ren varen, moeten mannen met snorren zijn? Na meer dan een maand onze baarden te laten staan, bezochten we op zondag met z’n allen een peluceria om onze baarden te laten scheren maar onze moustaches te laten staan. Een prachtig zicht was het zeker!

In de namiddag bezochten we heuse incabaden! Al mochten we de echte incabaden niet in en moesten we het stellen met een bad binnen, waar iets minder geschiedkundige waarde aan vasthing. Hoe dan ook, na een maand koude douchkes was het alleszins aangenaam dobberen! Bij het verlaten van de site, merkten we opnieuw op hoe een bende gringo’s (met snorren weliswaar) vaak meer een attractie is dan de effectieve bezienswaardigheden. Moesten we 2 sol vragen voor elke foto die ze met ons trokken, zouden we ferm ons geld terugverdiend hebben!

Die avond bestegen we de bus naar Trujillo, een van de mooiere steden tot nu en vlak aan de kust. Op maandag kuierden we door de stad met diens mooie kerken en vele winkelstraten. Op dinsdag brachten we in de voormiddag bezoek aan Chan Chan, overblijfselen van de grootste pre-Columbiaanse stad van Zuid-Amerika. In de namiddag trokken we naar Huanchaco, een stadje aan de kust om er te proeven van de peruviaanse golven. Voor velen was dit de eerste surfervaring, dus namen we maar les in een van de surfclubs. Bij de ene ging het rechtstaan al vlotter dan bij de andere, maar een wijze namiddag was het alleszins! Een mojito later was het alweer vertrekkenstijd. Terug de nachtbus op gedurende 8u terug naar Jaen. Gelukkig hadden we €3 meer betaald voor een Exluciva bus met zetels die 180° plat gingen en privé schermpjes. Voor we het goed en wel beseften stonden we al terug in Jaén.

Omdat het ondertussen alweer woensdag was en we wel nog een berg werk te verzetten hadden, besloten Brecht en Jonathan om 10 dagen door te werken aan ons project en dus in het weekend niet terug te keren naar Jaén. Terwijl Brecht vooral in het turbinehuis de ELC en de dumploadbak connecteerde, ging Jonathan er met enkele Peruvianen op uit om de kabel, die we de vorige week gelegd hadden, op te hangen. Ook moest deze over enkele dalen gespannen worden. De Ronal, wiens opa ook licht van ons zal krijgen, trok er dan op uit met de kabel in de ene hand en machete in de andere. Met dit werk van bijna 2km kabel hangen waren we alleszins al een kleine week zoet!

De zondag was het “rustdag” en werken de boeren normaal niet. Al was er van dat rusten niet veel sprake: we liepen een half uurtje naar een naburig dorpje om er een hele namiddag te voetballen. België-Peru, 5-5! Omdat het zo gelijk op ging bleven we maar spelen en hebben we bijna 3u staan sjotten. Uiteindelijk werd de pot met inzet (5 sol per persoon) gewoon weer verdeeld.

Tegen het einde van de week die volgde, konden we dan eindelijk beginnen huizen connecteren met onze hoofdkabel. In diezelfde week kwamen ook nog eens 2 mensen naar ons met de vraag of ze toch ook niet nog geconnecteerd konden worden met de turbine. De gehangen kabels en geplaatste buizen wekken dan toch vertrouwen op dat er elektriciteit zal volgen!

Maar waar hangt diene Jeroen toch heel de tijd uit? Hij bleef na de Cajamarca-trip in Jaén om het zonnedroger concept nog verder uit de diepen en zijn eigen prototype af te werken. Ook heeft hij 3 dagen in Miraflores doorgebracht om de aansluitingsfout tussen ELC en dumploads te fixen. Zie zijn filmpjes voor het gehele verhaal!

Afgelopen weekend een beetje uitgerust en nu weer op naar dat mooie dal! We hopen tegen donderdag water door de turbine te laten stromen en eerste testen uit te voeren! Tegen dan zouden ook alle huizen verbonden moeten zijn. Het einde van het project is dus in zicht! Wordt vervolgd…

14101782_10210003052420485_93718319_n

De moustachenclub in Chan Chan

20160806_110312

Rotsformatie van Chumbemayo

WP_20160807_13_47_17_Pro

Thermische incabaden in Cajamarca. Al was het baden zelf te doen in de gebouwen op de achtergrond

WP_20160807_18_23_34_Pro

Uitzicht over Cajamarca

WP_20160808_11_54_03_Pro

Plaza de Armas, Trujillo

WP_20160818_15_45_44_Pro

Jeroen, bij ons elektriciteitkastje aan het huis van Lucina

WP_20160818_18_06_53_Pro

Kampvuurke in La Buitrera

Humasol