Na al het propere schilderwerk te laten drogen konden we terug verder. Enkel wat assemblage en klaar is kees dachten we. Mispoes appelmoes natuurlijk. Alle passingen terug wat correct stellen, de houten behuizing werd lichtjes kromgetrokken door het uitdrogen van het gebruikte hout, de assen uitlijnen het volledige elektrische controlecircuit connecteren. Het leek allemaal simpel en snel gezegd, maar we hebben hier wel wat langer aan gezeten dan gedacht.

Maar hier is hij dan. Volledig afgewerkt en ‘opgeblonken’, klaar voor de eerste testfase. Humasols eerste Familie Hydro. Het was een eer om samen te mogen werken met zo een topteam als de Yapango’s. We hebben echt genoten van hun werksfeer en respect voor hoeveel ze ons wel telkens geholpen hebben, ook al waren het maar telkens kleine opmerkingen, een voor een hebben ze hun nut gebleken om van de hydro een mooie en degelijke installatie te maken.

Om nog eens te concluderen, we hebben een hydro opgebouwd die in totaal maar 15 kg weegt en in totaal 500 W kan opwekken. Dit is voldoende om drie huizen te voorzien van elektriciteit in de afgelegen gebieden rond Jaén. De mensen hier hebben voornamelijk nood aan licht (daarvan de vertaling la luz, letterlijk licht), opladers voor hun gsm (hun eigen communicatie naar anderen toe) en een tv of radio (communicatie naar de buitenwereld). Deze hydro blijkt een veel goedkopere installatie dan de vorige projecten, eenvoudiger te verplaatsen langs smalle paadjes en direct  opstartbaar.  En als laatste kan op zo een mooie installatie het Humasol logo niet ontbreken!

 

In tussentijd zijn we ook naar La Playa Hermosa geweest. Hier wordt het opgestarte project van afgelopen jaar afgewerkt. Aangezien de turbine vorig jaar reeds was gemaakt, hebben we nog gekeken wat de ontbrekende delen waten en of de tijd nog geen vat heeft gehad op de installatie. Volgende week wordt deze namelijk opgestart en afgeregeld om zo optimaal te presteren. En aangezien we niet op eender welk moment terug konden keren naar Jaén hebben we het elektrisch en bouwkundig team een handje toegestoken. Zo zijn we een halve dag bezig geweest met een elektriciteitsdraad van 600m uit de knoop te halen en konden we samen met het bouwkundig team hun eerste buizen connecteren.

Onze volgende streefdoelen: veel reclame maken voor ons project in de streek om volgend jaar direct aan de slag te kunnen op nieuwe locaties, en natuurlijk morgen testen! Hiervoor mogen we gebruik maken van een waterstroom bij Mael Boutsen (een Belgische vrouw die verhuisd is voor de liefde van haar leven naar de landelijke omgeving rond Jaén) Fingers crossed!

Ook gebruikten we het gepasseerde weekend om een vierdaagse te houden naar Cajamarca en Trujillo. Een laatste ingelaste pauze voor de eindspurt van ons project. Cajamarca is de hoofdstad van de noordelijk departement van Peru. Daar hadden we de eer om op meer dan 3300 m  combinatie van de mooie natuur en een aquaduct van 1500v. Chr. wat het begin was van een precolombiaanse nederzetting. Fun fact: het water dat over de aquaduct stroom vloeit naar de Atlantische Oceaan, het water dat eronderdoor gaat stroomt naar de Stille Oceaan. De dag nadien zijn we naar de Baños del Inca geweest. In deze baden hebben we ons lichaam gezuiverd in een verkwikkend thermisch bad.

¨Proper gewassen zijn we doorgereisd naar Trujillo. Tot nu toe al een van de mooiste steden die we bezocht hebben. Een gezellige stad aan de kust met daarbij de grootste precolumbiaanse adobestad van Amerika. In Chan-Chan, wat letterlijk zon-zon betekend, aanbeden ze voornamelijk de maan aangezien die het meeste invloed heeft op de zee en zo ook op hun visvangst. Deze ingeving kregen ze nadat hun zonnetempel niet veel bijstand kon leveren tegen El Niño. Ookal heeft de verlaten stad wat weg van een zandkasteel voor gevorderden, wij waren zeker en vast onder de indruk van hun torenhoge muren opgetrokken uit zand en gewapend met bamboe. Om deze trip met een sportieve noot af te sluiten zijn we naar het nabijgelegen stadje Huanchaco gegaan om onze eerste surfles te volgen.