Zonnepomp FOS

Plaatsen van zonnepomp en oprichten van een watergebruikers-comité.

In het dorpje Ajuafo in Ghana (ook gekend als Adwafo) leven ongeveer 3500 mensen. Om hun dagelijkse behoefte aan drinkwater in te vullen, zijn ze allemaal afhankelijk van slechts één elektrische en één oude manuele waterpomp. Door de hoge vraag naar water en het matige aanbod, zijn de meeste inwoners genoodzaakt om hun water te halen uit zeer vervuilde rivieren. Ze hebben geen keuze buiten oftewel de kinderen lang te laten aanschuiven aan één van de waterpompen ofwel water drinken uit de vervuilde rivier. Dat is de reden waarom veel kinderen in de afgelegen gebieden van Ghana niet naar school kunnen gaan.

Ajuafo biedt echter een mooie opportuniteit om de problematiek aan te pakken. Er is namelijk één boorgat dat niet wordt gebruikt omwille van een gebrek aan middelen om een waterpomp te kopen én de relatief hoge kosten voor de elektriciteit die de pomp dan zou consumeren.
Het doel van dit project is dan ook om een zonnepomp te ontwerpen en installeren in het ongebruikte boorgat. Daarnaast bouwen we ook een watertoren en verschillende water-verdeelpunten verspreid over het dorp.

Op die manier zullen, tegen het einde van augustus 2019, de inwoners van Ajuafo op meerdere plaatsen toegang hebben tot proper, stromend drinkwater. Daarvoor zullen ze ook niet langer afhankelijk zijn van elektriciteit van het Ghanese net. Daarentegen zal een water-gebruikers-comité opgericht worden dat op regelmatige tijdstippen een fair bedrag zal ophalen bij de inwoners om de installatie te kunnen onderhouden.

Dit project is een onderdeel van een overkoepelend initiatief van FOS (solidariteitsorganisatie van de socialistische beweging in Vlaanderen). In Ghana zelf zullen we samenwerken met de lokale NGO COLISO (Community Livelihoods Support Organisation).

Milo Moerkerke

Milo Moerkerke

Student

Alexander Boucquey

Alexander Boucquey

Student

Daan Steurs

Daan Steurs

Student

Astrid Vermaut

Coach

Midas Caubergs

Technology and Location Manager

Blogberichten

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Humasol