Zonnepomp FOS

Plaatsen van zonnepomp en oprichten van een watergebruikers-comité.

In het dorpje Ajuafo in Ghana (ook gekend als Adwafo) leven ongeveer 3500 mensen. Om hun dagelijkse behoefte aan drinkwater in te vullen, zijn ze allemaal afhankelijk van slechts één elektrische en één oude manuele waterpomp. Door de hoge vraag naar water en het matige aanbod, zijn de meeste inwoners genoodzaakt om hun water te halen uit zeer vervuilde rivieren. Ze hebben geen keuze buiten oftewel de kinderen lang te laten aanschuiven aan één van de waterpompen ofwel water drinken uit de vervuilde rivier. Dat is de reden waarom veel kinderen in de afgelegen gebieden van Ghana niet naar school kunnen gaan.

Ajuafo biedt echter een mooie opportuniteit om de problematiek aan te pakken. Er is namelijk één boorgat dat niet wordt gebruikt omwille van een gebrek aan middelen om een waterpomp te kopen én de relatief hoge kosten voor de elektriciteit die de pomp dan zou consumeren.
Het doel van dit project is dan ook om een zonnepomp te ontwerpen en installeren in het ongebruikte boorgat. Daarnaast bouwen we ook een watertoren en verschillende water-verdeelpunten verspreid over het dorp.

Op die manier zullen, tegen het einde van augustus 2019, de inwoners van Ajuafo op meerdere plaatsen toegang hebben tot proper, stromend drinkwater. Daarvoor zullen ze ook niet langer afhankelijk zijn van elektriciteit van het Ghanese net. Daarentegen zal een water-gebruikers-comité opgericht worden dat op regelmatige tijdstippen een fair bedrag zal ophalen bij de inwoners om de installatie te kunnen onderhouden.

Dit project is een onderdeel van een overkoepelend initiatief van FOS (solidariteitsorganisatie van de socialistische beweging in Vlaanderen). In Ghana zelf zullen we samenwerken met de lokale NGO COLISO (Community Livelihoods Support Organisation).

Milo Moerkerke

Milo Moerkerke

Student

Alexander Boucquey

Alexander Boucquey

Student

Daan Steurs

Daan Steurs

Student

Astrid Vermaut

Coach

Midas Caubergs

Technology and Location Manager

Blogberichten

Project 1: Done!

Na een periode van inactiviteit hebben we de heuglijke mededeling dat het zonnepomp project in de middelbare school van Akim Swedru (AKISSS) volledig operationeel is. We installeerden er 8 zonnepanelen die een pomp aandrijven waarmee de school kan voorzien worden van...

read more

Work in progress

In Ajuafo zijn de werken voor de zonnepomp ondertussen volop bezig. De dorpsbewoners zijn vol lof over ons project en komen in grote getallen helpen met de graafwerken voor de waterleidingen. We zijn heel blij dat ons project op zoveel steun van de locale bevolking...

read more

Meeting met de chief

Ondertussen hebben we een formele meeting gehad met de chief van Ajuafo en zijn staff. We hebben hun ons project uitgelegd en we zijn meer dan welkom bevonden in het dorp om ons project er uit te voeren.

read more

Touch down!

We zijn veilig en wel geland in Accra! Ondertussen bevinden we ons al in het hostel waar we genieten van Ghanese pils en een fris zwembadje. Dat kon slechter...

read more

Take off!

Het is zo ver! Binnen exact 1u zal ons vliegtuig vertrekken richting Ghana waar we om 19:00 locale tijd (2u vroeger dan in België) aankomen. Eens aagekomen houden we jullie op de hoogte met een nieuwe blog dus stay tuned!!

read more

Team Ghana ready!

Dag beste Ghana-Zonnepomp-fans!! Wij zijn Daan, Milo en Alexander, drie Leuvense industrieel en burgerlijk ingenieurs die deze zomer samen op pad zullen gaan in Ghana om er de straten onveilig te maken, op het strand te liggen en cocktails te drinken… Natuurlijk...

read more