top of page

Vochtigheidssensor voor koffie

2016

Peru

Peruaanse koffieboeren lopen bij de verkoop van hun oogst dikwijls heel wat geld mis, omdat de vochtigheid van hun koffiebonen afwijkt van de ideale verkoopwaarde. Een kleine, draagbare en goedkope vochtigheidsmeter schat de vochtigheid in en kan de boeren helpen om op het juiste moment te verkopen.

Bij de verkoop van koffiebonen speelt de vochtigheid een heel belangrijke rol. Te vochtige bonen beschimmelen tijdens transport, te droge bonen verliezen hun aroma. De ideale verkoopwaarde bedraagt 12%. Een ervaren koffieboer kan de vochtigheid van zijn bonen schatten tot op 2% nauwkeurig. Niet-ervaren boeren zitten er meestal ver naast en bonen met een afwijkende vochtigheid brengen minder op. Commerciële vochtigheidsmeters bestaan, maar passen niet in het budget van de individuele boer en zijn dikwijls te groot en niet draagbaar. Een toestel dat bruikbaar is op het veld, binnen het budget past (richtprijs 50USD) en accuraat werkt, helpt de boeren aan meer beloning voor hun harde werk. Twee projectstudenten van Humasol gaan in samenwerking met de lokale koffiefederatie dit concept verder uitdiepen op zowel technisch als economisch vlak. Wederzijdse kennisuitwisseling is één van de prioriteiten van dit project.

Studenten
Joren Vallaeys
Robbert Hofman
Coach
Thomas Valkaert
Technology manager
bottom of page