+32 (0) 485/634.592

Waste Masters 4

Don’t waste your waste: plastic recycleren op een duurzame manier.

Door een sterke bevolkingsgroei, urbanisatie en economische groei werd de afvalproblematiek in ontwikkelingslanden zoals Oeganda een enorm pijnpunt. Een gepast afvalverwerkingssysteem ontbreekt. Huisafval wordt weinig of niet opgehaald en bijgevolg gestort op illegale stortplaatsen, gedumpt langs de kant van de weg, begraven in eigen tuin of zelfs verbrand. De verwerking van dit afval vormt een grote uitdaging voor lokale autoriteiten waarbij een samenwerking met de enkele formele en vele informele bedrijven een noodzaak zal blijken.

Enkele kleinschalige bedrijfjes in Oeganda proberen zelf een oplossing aan te bieden. Waste Masters Ltd. is zo’n bedrijfje en is reeds enkele jaren actief in het ophalen van huisafval bij zijn klanten in de omgeving van de hoofdstad Kampala. De manager, Chrispin Lutalo, heeft de visie om iedereen in de omgeving (en naar uitbreiding heel Oeganda) een duurzaam afvalverwerkingssysteem aan te bieden en Humasol wilt hem hierin ondersteunen. Het grootste deel van het opgehaalde afval is organisch, wat omgezet kan worden in compost. Waste Masters 1 en 2 werkten samen met Waste Masters Ltd. om klanten aan te sporen de anorganische en organische fractie te scheiden en deze laatste te composteren. Waste Masters 3 zet hun werk momenteel verder. Ook wij zullen ons hier verder mee bezig houden. Er schiet echter nog een anorganische fractie over die bestaat uit plastic, metaal en nog veel meer. Wij willen op zoek gaan naar een duurzame manier om het plastic te recycleren en het een nieuw leven te geven.

Anton Missinne

Anton Missinne

Coach

Sarah Berden

Sarah Berden

Student

Raf Van Gorp

Raf Van Gorp

Technology Manager

Sara Bossuyt

Sara Bossuyt

Student

Steven De Baerdemaecker

Steven De Baerdemaecker

Technology Manager

Gilles Liefsoons

Gilles Liefsoons

Student

Gil Op de Beeck

Gil Op de Beeck

Location Manager

Lien Van Der Schueren

Lien Van Der Schueren

Student

Kampala, Oeganda

Blogberichten

Ready for Action

Hallo allemaal! Het tweede semester loopt op zijn einde net zoals de voorbereiding van ons project. Het is al een tijdje geleden dat jullie van ons gehoord hebben, maar in dit blogbericht brengen we jullie even up-to-date! Zoals jullie je misschien nog herinneren,...

Lees meer

“Er was eens…”

Hier is het dan, ons eerste blogbericht! Hierin vertellen we jullie hoe ons eerste semester verliep en wat we nog allemaal hopen te doen. Lezen jullie mee?

Lees meer