+32 (0) 485/634.592

Benin à bicyclette (Benin op de fiets)

Elektrische fietsen introduceren als vervoermiddel voor korte afstand, ter vervanging van sterk vervuilende bromfietsen..

In Parakou, maar ook in andere steden van Benin, worden mensen vervoerd door vervuilende brommertjes. Deze motorfietsen zijn vaak gevuld met slechte benzine. Dit is heel slecht voor het milieu en de levensduur van de motorfietsen, waardoor een situatie met sterk vervuilde steden ontstaat. Het gebruik van fietsen is heel zeldzaam en wordt door de lokale bevolking niet echt beschouwd als een vervoermiddel.

Onze focus om dit probleem op te lossen is gericht op een start-up, die elektrische fietsen produceert en verkoopt, op te richten. Deze elektrische fietsen zullen zijn aangepast aan de Beninese cultuur zodat de fietsen een geschikt alternatief vormen voor de lokale motorfietsen. Dit betekent dat de bromfietsen bijvoorbeeld vrij snel moeten gaan en ook niet te duur mogen zijn. Dit project gebeurt in samenwerking met African Drive, een afdeling van Materialise, die al enkele jaren een succesvolle busmaatschappij in Benin hebben opgericht, genaamd Baobab Express. Baobab Energy wordt nu opgericht, een bedrijf dat als hoofddoel zal hebben om betrouwbare batterijen te produceren, die onder andere gebruikt zullen worden in de elektrische fietsen. Het ultieme doel is om het gebruik van vervuilende motorfietsen te doen dalen en ze te vervangen door courant gebruikte elektrische fietsen. Onze grootste uitdagingen zijn om de fietsen zo goed te maken als de motorfietsen op vlak van praktisch gebruik en prijs.

Thomas Callens

Thomas Callens

Coach

Emilie Dom

Emilie Dom

Student

Hanne Pittomvils

Hanne Pittomvils

Location Manager

Ronald Hauwaerts

Ronald Hauwaerts

Student

Steven De Bruyn

Steven De Bruyn

Technology Manager

Joachim De Bie

Joachim De Bie

Student

Parakou, Benin

Blogberichten

Presque prêts pour departure!

Hallo allemaal! Op de vooravond van onze finale presentatie schrijven we deze blogpost om jullie op de hoogte te brengen wat we gedaan hebben dit semester! In de loop van dit jaar is onze taak nogal sterk veranderd. Vrij snel werd duidelijk dat we meer impact zouden...

Lees meer

Les trois koffiedrinkers

Coucou! C’est nous, Ronald, Emilie et Joachim! Drie studentjes aan de KULeuven die een grote uitdaging hebben: elektrische fietsen introduceren in Benin om daar het gebruik van sterk vervuilende moto’s te doen dalen en bijgevolg de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook al...

Lees meer