+32 (0) 485/634.592

Batterijbank Baobab Energy

Bouwen van een prototype van een batterij om een elektrische fiets aan te drijven die als taxi dient.

 

Brommers of Zems zijn de belangrijkste vorm van transport in Parakou. Ze zijn verantwoordelijk voor meer dan 50% van de stedelijke luchtvervuiling. De sterke pollutie is voor een groot deel te wijten aan de goedkope, illegaal gesmokkelde brandstof die bovendien wordt aangelengd uit winstbejag. Verder is het elektriciteitsnet zeer onbetrouwbaar wat leidt tot veel stroompannes.

Alle eerder vernoemde problemen kunnen samengevat worden tot het gebrek aan betrouwbare en duurzame energiebronnen. Daarom zal er in dit project in samenwerking met onder andere African Drive -een tak van Materialize- en KU Leuven een batterij ontwikkeld worden. Deze kan lokaal geassembleerd, hersteld, getest en verkocht worden onder het bedrijf Baobab Energy. Deze batterijen zullen, in combinatie met een parallel ontworpen elektrische fiets, een oplossing vormen voor bovenstaande problemen. Om succes te verzekeren zal het transportmiddel het zowel op vlak van prijs, prestatie als levensduur minstens even goed doen als de sterk vervuilende Zem.

Het is bovendien de bedoeling om op lange termijn oplaad- en teststations op te richten waar de batterij snel getest kan worden op zijn capaciteit of vervangen kan worden. Wanneer een batterij niet meer voldoet aan de eisen, kan deze een nieuw leven als huisbatterij beginnen en zo de kamers verlichten tijdens een stroompanne.

Thomas Callens

Thomas Callens

Coach

Olivia Vandendriessche

Olivia Vandendriessche

Student

Tom De Bruyn

Tom De Bruyn

Technology Manager

Hanne Pittomvils

Hanne Pittomvils

Location Manager

Nicolas Heintz

Nicolas Heintz

Student

Parakou, Benin

Blogberichten

Spannend!

Hoi allemaal! In ons vorig blogbericht hebben we jullie alles verteld wat het grotere doel van ons project is. Sindsdien hebben we op technisch vlak grote vooruitgang gemaakt. In dit bericht willen we jullie de grote lijnen van ons project uitleggen. In...

Lees meer

Ready set go!

Hoi hoi, Het is zover: het eerste blogbericht van team HumBat. Wij zijn Olivia en Nicolas, studenten 3e jaar burgerlijk ingenieur elektrotechniek-werktuigkunde. Samen zullen werken aan elektrische fietsen. Ons hele team bestaat uit 5 leden, drie ervan zullen de...

Lees meer