Beste lezer,

Dalal ak jàmm! Welkom, in het Nederlands. Wij oefenen alvast op ons Wolof, want wij gaan naar Senegal! Benieuwd waarom? Lees dan zeker verder!

Wij zijn Amaris, Christophe, Frederik & Nhan. Dit jaar zijn wij projectstudenten bij de vzw Humasol. Wij vormen een divers team zowel wat betreft achtergrondkennis en opleiding als persoonlijkheid. Amaris is bio-ingenieur in spe. Daarnaast is Christophe reeds afgestudeerd als handelsingenieur en studeert daarbovenop nu nog een jaartje bij in de internationale en duurzame economie. Tot slot zijn Frederik en Nhan burgerlijk ingenieurs in opleiding, respectievelijk in de werktuigkunde en de energie. Op deze manier vullen we elkaar mooi aan en samen delen we de overtuiging dat duurzame energie en technologie voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn.

Maak kennis met ons team

Ons project KinkeliBa verwijst naar onze Belgische partner, de vzw KinkeliBa, met wie wij met veel genoegen samenwerken. KinkeliBa heeft al verschillende projecten lopen met Senegalese partnerorganisaties, waaronder het operationeel maken van een kleuterklas, het uitbouwen van een bibliotheek en de samenwerking met het bedrijf Sokhna Mai. Bij dit laatste gaan wij als projectstudenten ons steentje bijdragen deze zomer.

Sokhna Mai is een Senegalees bedrijf dat werd opgericht in 2014 en bestaat uitsluitend uit vrouwen, momenteel 25, die van lokale vruchten confituur maken. Ze is ontstaan vanuit de idee om het heft in handen te nemen en om zelfstandig economische activiteiten uit te voeren. Dit is een primeur in de regio, waarvoor ze veel steun en lof ontvangen. Na zes succesvolle jaren waren zij klaar voor de volgende stap: een uitbreiding waarbij de opschaling van het productieproces, de uitbreiding van het assortiment aan producten, de optimalisatie van de werkstructuur en tot slot de toename in afzetmarkt en type cliënteel centraal staan.

Om deze uitbreiding te realiseren, kochten zij een bouwgrond aan met de steun van KinkeliBa en werd de opbouw van de nieuwe site gestart. De grootste uitdaging is momenteel de afwezigheid van elektriciteit die fundamenteel is voor het productieproces. De oorzaak hiervan is dat het dichtstbijzijnde elektriciteitsnet ver afgelegen is van de site, waardoor een aansluiting op het net onmogelijk is. Vandaar is een off-grid zonnepaneleninstallatie van essentieel belang. De vrouwen van Sokhna Mai hechten immers erg veel belang aan de duurzame en klimaatbewuste uitbouw van hun bedrijf. Sterker nog, de twee gebouwen op de nieuwe site werden opgetrokken uit een milieuvriendelijke baksteen uit ruwe aarde. Het gebruik van zonne-energie sluit dus nauw aan bij zowel onze visie als die van Humasol en Sokhna Mai. Naast het dimensioneren en plaatsen van de zonnepanelen wordt ook een batterij geplaatst. Deze voorziet de koelingsapparatuur ’s nachts van stroom en zorgt ervoor dat de vrouwen er na zonsondergang nog kunnen werken.

Een blik op de nieuwe productiesite

 

Het tweede luik van ons project omvat het ondersteunen van de uitbreiding op economisch vlak. De vrouwen van Sokhna Mai – hebben reeds een vijfjarig ondernemingsplan uitgewerkt, waarin zij de doelen die zij voor ogen hebben de komende vijf jaar oplijsten. Wij kijken samen met de vrouwen van Sokhna Mai en KinkeliBa waar wij hen bij kunnen ondersteunen in de relatief korte periode die wij in Senegal zijn. Daarnaast werd ook een marktanalyse uitgevoerd vanop afstand, waarin zowel de concurrentie als de opportuniteiten van het bedrijf onder de loep werden genomen. Deze kennis, samen met het vijfjarenplan en de verwachtingen van Sokhna Mai, hebben geleid tot de volgende, mogelijke acties die wij samen met hen kunnen uitproberen. Eerst en vooral kunnen er samenwerkingen aangegaan worden met winkels en hotels in de buurt, gezien het opkomende toerisme in Nianing. Daarnaast kunnen tasting days georganiseerd worden. Het voorraadbeheer zal geoptimaliseerd worden aan de hand van een Excel-bestand, op maat gemaakt voor Sokhna Mai om de aankoop van grondstoffen te plannen, de winst te optimaliseren en voedselverspilling tegen te gaan. Verder zal ook aandacht geschonken worden aan een conforme communicatie via sociale media, in het bijzonder Facebook, en zal de website met oog op e-commerce operationeel gemaakt worden. Er zal eveneens gekeken worden naar taakverdelingen binnen de organisatie. Tot slot zal een waarborgsysteem uitgedacht worden, niet alleen om de kosten te onderdrukken, maar ook om duurzaamheid na te streven door middel van recyclage.

Naast het technische en het economische aspect hechten wij ook veel belang aan de sociale pijler in dit project. Wij zouden in totaal vijf wekelijkse workshops organiseren waarin de volgende thema’s aan bod komen: kennismaking, hernieuwbare energievormen & zonnepanelen, gevaren, voorzorgsmaatregelen & EHBO, werken met Excel en tot slot onderhoud van de installatie. Eerst en vooral willen we via deze weg regelmatig contact houden met de vrouwen van Sokhna Mai. Daarnaast willen wij hen op deze manier betrekken bij de installatie van de zonnepanelen, zodanig dat de drempel om vragen te stellen in beide richtingen verlaagd wordt, zij kennis hebben van wat er gebeurt en zij na ons vertrek zelfstandig de installatie kunnen onderhouden. Deze workshops worden ondersteund door werkschriften en posters. Hiernaast zie je een glimp van enkele posters en daarnaast ook het werkschrift van het eerste atelier.

Wij willen alvast onze Belgische partner KinkeliBa bedanken; Anne-Mie om ons in contact te brengen met Amy, de penningmeester van Sokhna Mai en Awa, de dochter van Amy, ons verblijf mee te regelen en ons te informeren over de culturele verschillen. We weten alvast dat we nooit handen zullen schudden met ons linkerhand.wink Bedankt Amy en Awa om wekelijks tijd te maken voor onze vergaderingen om ons zo de nodige informatie te verstrekken over het reilen en zeilen van Sokhna Mai. Kortom bedankt voor deze reeds geweldige samenwerking, om het Senegalees zonnetje elke keer weer in de vergaderingen te laten schijnen en jullie aanstekelijke positivisme door te sluizen aan ons.smile Bedankt Awa, om jouw kennis te delen over de statica van de gebouwen en samen de werkschriften en workshops uit te werken. Bedankt aan Cyprian Okolo uit Nigeria, om ons te helpen bij de dimensionering van de zonnepanelen-installatie in Afrika. Ook veel lof naar het bestuur van Humasol die ons uitstekend begeleid heeft bij elke stap die we gezet hebben het afgelopen jaar en daarnaast ook voor de nodige ontspanning en fijne teambuildings heeft gezorgd. laughing

Na het hele jaar hard te werken en de plannen uit te denken, rest ons enkel het aftellen naar het moment dat we het vliegtuig richting Senegal opstappen en de voorbereiding in praktijk mogen omzetten. Dit wordt absoluut een avontuur om nooit te vergeten. Wij kunnen alvast niet wachten op de vriendschappen die gesmeed zullen worden, het genoegen om praktische ervaring als ingenieur in het veld op te doen en de kennis die zal uitgewisseld worden in beide richtingen. Wil je ons avontuur volgen en sfeerbeeldjes zien, hou dan zeker deze blog in de gaten en kom te weten welke verrassingen we in petto hebben voor de vrouwen tijdens de workshops!

Humasol