Na enkele lange dagen shoppen op de markt in Salima konden we eindelijk beginnen met het plaatsen van het nu semi-droge frame en de zonnepanelen.

De hierop volgende week werkten we in de vlakke zon op de hete daken van Kudimba. Na veel zwoegen en zweten, want natuurlijk liep niet alles zoals verwacht, liggen nu alle zonnepanelen op het dak. Enkele souvenirtjes aan onze dakwerken zijn de bijhorende pijntjes, mooie ingebruinde sokken en de vele bitu besmeurde kleren (een woord dat we blijkbaar zelf hebben verzonnen voor plaatselijke silicone).

Op zaterdag was het weer eens tijd voor een technische les aan de staff van Kudimba. We startten met de algemene principes van een PV installatie, waarna we hen zelf ook enkele metingen lieten doen met kleine zonnepaneeltjes. Op het einde kon iedereen overweg met de multimeter! Ook hadden we enkele vliegtuigjes gemaakt in Fablab met een propeller aangedreven door een zonnepaneel. We knutselden deze samen met hen in elkaar en lieten hen ook alles aan elkaar solderen. Ze amuseerden zich daarna rot met de speelgoedvliegtuigjes.

Tussen de inspanningen was er ook tijd voor ontspanning. We beklommen de berg vlak naast Kudimba samen met Johnny en Gladson, twee doofstomme jongeren die dagelijks naar Kudimba komen. Wij waren allemaal goed voorbereid met onze wandelschoenen, maar zij vlogen toch sneller de berg op, op hun blote voeten. Toen we op de top een grote rots wilden beklimmen, werd duidelijk dat we serieus moesten onderdoen bij het beklimmen. Maar op onze eigen, weinig elegante manier, zijn we er toch op geraakt! We moesten er wel bijnemen dat Johnny en Gladson ons meer dan een beetje aan het uitlachen waren. Kusjes Lina, Axelle, Pieterjan en Jarne

Humasol