Ons verblijf in Gyaha:

De eerste dagen zochten we onze draai in dit boerendorp. We leerden de hoofden van het dorp kennen. We werden voorgesteld aan het dorp. We bezochten de school en de cacao velden. Na 2 dagen konden we aan het werk beginnen. Het dorp had voor onze komst al veel werken uitgevoerd. De meerderheid van pijpleidingen en kraantjes waren al geplaatst. Wij installeerden het reservoir, filter, pomp en zonnepanelen. We connecteerden alle leidingen en het water stroomde uit de kraantjes! Dit komt vooral door de ervaring van de lokale mensen. De  dakenbouwer bouwde de structuur voor de zonnepanelen, de loodgieter legde de leidingen, de metser bouwde 8 waterplaatsen en de tegelaar versierde de ze. Heel het dorp kwam samen om in een recordtempo een gracht te graven! De Ghanezen zijn verbazend sterk, gedreven en hulpzaam.

Het resultaat mag er zijn, maar de weg ernaartoe zit vol met bochten. Er is hier nooit een plan waardoor je 2 stappen vooruitzet om er 1 terug te zetten. Zo moest er een nieuwe leiding gelegd worden omdat de diameter te klein was. Zo moesten de zonnepanelen opnieuw geplaatst worden omdat de structuur niet recht was. Zo bevat het leidingnet veel onnodige bochten. Het zwoegen en wachten aan de handpomp is voor velen verleden tijd. We zien veel lachende gezichten! Komende dagen zullen we het systeem opvolgen, evalueren en voorstellen aan het watercomité.

Het is hier (letterlijk en figuurlijk) een zeer warme ervaring om deel uit te maken van het dorp. Nadat de mensen wisten wat het doel van ons verblijf is, krijgen we alle soorten lokaal fruit. S ochtends eten we bv mango bij het ontbijt, om 10u kunnen we ons verblijden met verse cacao vruchten. smiddags advocado op ons brood en om 3u nog een kokosnoot binnenslurpen. s avonds bakbanaan als hoofdgerecht en een suikerrietstengel als dessert!

De grootste geheimen van team Fos

Alhoewel we een jaar lang dit project hebben voorbereid, leren we elkaar toch nog beter kennen. Deze geheimen kwamen aan het licht:

  • Lise lepelt regelmatig in een pot choco.
  • Catoo houdt van spicy
  • Michiel is een vogelaar
  • Michiel en Catoo hebben schrik van spinnen
  • Nathan is de enige zonder ring (en werd al snel uitgehuwelijkt)
  • Nathan zijn examenbroek brengt geluk
Humasol