Gyaha is een gezellig boerendorp. Er loopt een aarden weg pal door het dorp met weinig verkeer. In het centrum is er een pleintje waar mensen samenkomen, waar de markt op vrijdag plaatsvindt en waar s’avonds de nieuwtjes van de dag door een luidspreker worden geroepen! De markt bestond vroeger uit vers fruit van de omliggende dorpen maar door de monocultuur zijn alle velden cacao boerderijen geworden.

In het dorp kent iedereen elkaar en bestaat er een bepaald constant patroon: vroeg opstaan om op het land te werken, kinderen gaan naar school (ook al is er niet altijd les) en vrouwen doen de was en de plas, wat hier niet altijd evident is. Het is voor hun dan ook even schrikken als er 4 obrouni’s (westerlingen in Twi) hun dorp binnenwandelen. De kinderen zijn enthousiast, de hoofden van het dorp wensten ons welkom en de gemiddelde boer heeft even tijd nodig om de argwanende blik te vervangen door een glimlach.

Het leven van een Boer:

In Gyaha krijgen boeren een stuk land van een landheer. Deze velden kunnen ver van het dorp liggen. Om de maand kan men de cacao vruchten, die op de stam groeien, oogsten. Hierna fermenteren ze de vruchten. Dan worden de bonen uit de vrucht gedroogd op een houten constructie (stinkie winkie). De boon die eerst paars is vanbinnen wordt dan bruin. Voor elke emmer cacao is de boer een emmer verschuldigd aan de landheer.

Om de zoveel tijd komen er kopers van bedrijven de cacao opkopen of verkopen de boeren hun oogst zelf in het dichtstbijzijnde stad (Akim Oda).

Humasol