Zondag 26 april 2020. Op deze dag hadden we de finale presentatie voor ons project bij Humasol. We zouden in de zomer van 2020 acht weken verblijven in een dorpje in Ghana, Anyinase. Daar zouden we een zonnepompinstallatie zetten om zo’n 6500 inwoners te voorzien van proper drinkwater m.b.v. duurzame energie. Nu zijn communities meestal nog afhankelijk van enkele manuele pompen uit de jaren ’70 en met het stijgend bevolkingsaantal stijgt ook de waterproblematiek.

We zouden dit project voorbereiden en uitvoeren met onze lokale partner COLISO (Community Livelihoods Support Organisation) en FOS Ghana, onze partner in België. COLISO is een Ghanese non-profit organisatie met jaren ervaring in het uitvoeren van ontwikkelingsprojecten in landelijke gebieden. FOS is een solidariteitsorganisatie in Vlaanderen die zich wereldwijd inzet voor het recht op waardig werk en sociale bescherming.

Hiervoor hadden we ons sinds september ingezet (behalve Anthony, die het team wat later vervoegd heeft): een literatuurstudie maken, communiceren met de partners, dimensioneren van de installatie, budgetten opstellen en tweemaal een verslag schrijven en een presentatie geven.

Helaas was corona ook voor de Humasolprojecten spelbreker. Humasol heeft de beslissing genomen om de projecten af te gelasten. Het bestuur kennende, weten we dat het voor hen een extreem moeilijke beslissing was. Van uitstel kwam echter geen afstel en eind september kregen we ons nieuw project, een quasi identiek project in het Ghanese dorpje Asubone Rails. Dit dorp ligt niet ver van Nkawkaw, een stad aan de snelweg tussen Accra en Kumasi. We zullen ons ten volle inzetten om het nieuwe project goed te laten verlopen in de hoop dat we de stage ditmaal ter plekke tot een goed einde kunnen brengen. Fingers crossed!

Anthony De Lille, Maxim De Smet & Caydie Van Brabant

aka team Ghana

Humasol