Welkom bij onze eerste blogpost! Wij zijn Jens, Michiel en Lara en vormen samen team Pamoja. We delen graag onze ervaringen en voorbereidingen met jullie en hopen jullie deze zomer ook vanuit Kenia op de hoogte te houden over ons project. Maar laten we voor nu beginnen bij het begin.

A group of people in a forest

Description automatically generated

Team Pamoja, toen nog team Mango, tijdens het Humasol Weekend in Lokeren.
V.l.n.r. Jens (of was het nu Jelle?), Justine, Lara en Michiel.

Het begin

In september vorig jaar begonnen wij – toen nog met vier – aan ons Humasol verhaal. In het eerste semester spraken we elke maandag af en werkten we aan een project in Gambia dat omwille van verschillende redenen uiteindelijk toch niet door kon gaan. In de lesvrije week wachtten we dus in volle spanning onze nieuwe opdracht (én bestemming) af. We kregen toen, bijna exact een jaar geleden, te horen dat we samen met Pamoja Mission Africa een project zouden uitvoeren in Kenia, team Pamoja was een feit. 

Geen beschrijving beschikbaar.

Onze eerste meeting met Stefan van Pamoja Mission België.
Het begin van een mooie samenwerking!

Het project

De eerste contacten met onze Belgische partner werden snel gelegd een ook met de organisatie in Kenia maakten we snel kennis. Zo kregen we al gauw een beeld van Pamoja en ons project. Pamoja Mission Africa is een kleine organisatie in Kenia die zich inzet voor de meest kwetsbare kinderen uit de buurt. Zij nemen deze kinderen onder hun vleugels in één van hun drie schooltjes en bieden ook sociale en financiële ondersteuning. Ze kochten onlangs hun eigen stukje grond dat Newland werd gedoopt. Dit is waar wij deel worden van hun verhaal. Ze willen dit schooltje namelijk graag van elektriciteit voorzien door middel van een zonnepaneleninstallatie. In Newland wordt er ook voor de kinderen gekookt. Dit gebeurt momenteel met briketten en hout in een kleine hut. Pamoja vroeg ons op zoek te gaan naar een efficiënter en gezonder alternatief. 

Vol enthousiasme vlogen we in dit nieuwe project. Helaas moesten ook wij onze dinner dates op maandag inruilen voor online meetings via Skype. Dit deed echter niet af aan onze vooruitgang: de nodige gegevens werden uitgewisseld, onze kennis over zonnepanelen groeide elke week, de installatie werd ontworpen (en herontworpen na overleg met de partner, en opnieuw en opnieuw bekeken, en gefinetuned), er werd contact opgenomen met leveranciers, de budgetten werden opgemaakt en wij droomden al een beetje van de Keniaanse zon.

Spijtig genoeg kon ons project vorig zomer niet doorgaan omwille van Corona. Na overleg met onze partner werd besloten het project uit te stellen naar de zomer van 2021. Hoewel we alle vier nog steeds even enthousiast zijn, maakt Justine nu geen deel meer uit van ons team omdat zij aan het werkleven begonnen is. We horen elkaar echter nog regelmatig en zodra de maatregelen het toelaten komt er een nieuw etentje aan.

De Newland school in Kenia.
Hier worden de meest kwetsbare kinderen ondersteund, ‘until they can spread their wings and fly’.

Het vervolg

Het vorige semester was voor ons team relatief rustig. We checkten alle wensen met de partner en herbekeken het budget en de installatie, daar is voorlopig alles in orde mee. Het komende semester zullen we vooral de praktische zaken regelen en ons verder voorbereiden. Wij hopen natuurlijk van harte dat de situatie zowel hier als in Kenia verbetert, zodanig dat we volgende zomer eindelijk ons project kunnen uitvoeren!

Mercy, de bezieler van Pamoja Mission Africa.
Zij richtte Pamoja op in 2008 en is nog steeds verantwoordelijk, samen met de adviesraad, voor alle activiteiten en beslissingen.

Groetjes!

Team Pamoja

Humasol