LINK NAAR VLOG: https://youtu.be/vpzBcaU7Bjk

GOEDEMORGEN GOEDEMORGEN GOEDEDAG!!!!

12 augustus 2019, dat wad Tobaski in Kunting, ook wel beter bekend als het offerfeest. Speciaal voor deze dag hebben we traditionele kledij laten maken. We konden toch niet uit de boot vallen op deze speciale dag? De stoffen waren we gaan kopen in Bansang waarna we ze lieten verknippen tot drie prachtige kostuums door, hoe kan het ook anders, Lamin! ‘s Ochtends vertrokken we met z’n drieën naar de compound van de Imam, de religieuze leider van het dorp. Eenmaal we daar arriveerden, werd het meteen duidelijk dat de mannen en vrouwen geen gezellig onderonsje deden. Nee, vrouwen en mannen gescheiden.. Dit betekende jammer genoeg ook dat de oogverblindende Lise gescheiden werd van de lieftallige Emiel en grote boze wolf Simon. (maar dit was uiteindelijk niet voor lang, oef)

Vervolgens trokken we met de volledige familie Sillah naar de moskee. Er wordt namelijk in drie verschillende groepen naar de moskee gegaan, de basis van elke groep bestaat uit één grote familie. Kunting bestaat dus hoofdzakelijk uit 3 grote families, maar telt wel 3000 inwoners… De volgende keer dat jullie klagen over al het werk om een familiefeest te organiseren, denk dan maar eens aan “die arme mensen in Afrika”!! De vrouwen vertrokken van de compound ook in dezelfde groep naar de moskee, achteraan de stoet.

Eenmaal aangekomen in de moskee werd er drie maal gevraagd/geroepen of iedereen aanwezig is. Iedereen was aanwezig, dus er kon overgegaan worden tot het bidden. Dat werd natuurlijk buiten gedaan aangezien het volledige dorp moeilijk in de moskee geraakt… Na het gezamenlijk bidden, begon de Imam te prediken. Dat ging als volgt: één van de ouderen, verkozen door de Imam, las voor in het Arabisch. De Imam zelf vertaalde het naar Mandinka omdat niet iedereen Arabisch verstaat. Een derde, iets jongere man schreeuwde alles luidkeels wat de Imam zei zodat ook de achtersten alles konden horen. Wanneer de Imam hiermee klaar is kan hij vervolgens zijn ram offeren. Die ram was, hoe kan het ook anders, veruit het grootste beest van het hele dorp. Dit gebeurde voor de moskee, de vrouwen waren hierbij niet aanwezig. Na het slachten van het dier, haastte iedereen zich naar zijn eigen compound om ook daar hun ram te offeren.

Even enkele opmerkingen:

1. De rammen worden hier nog steeds (uiteraard) onverdoofd geslacht, net zoals de geiten en kippen die doorheen het jaar worden geslacht. Verdoving is hier gewoonweg onverkrijgbaar. Al hebben deze dieren een pijnlijker dood, wij kunnen u verzekeren dat ze een vrij en goed leven hebben geleid.

2. Wij hebben toestemming gekregen om alles te filmen en hen te volgen gedurende de volledige dag. Deze openheid en verdraagzaamheid naar ons (die geen moslims zijn) toe, getuigt van een mentaliteit waar de wereld nog veel kan leren!

3. Een ram kan je kopen vanaf 8000D (150euro). Dit is een bedrag dat niet elke compound kan neertellen. Volgens hun geloof moet iedereen die het kan betalen een ram kopen. Zij geven een deel van hun vlees aan de mensen die dat niet kunnen betalen. Op die manier heeft iedereen vlees op tobaski en kan iedereen mee feest vieren.

Met alle serieusheid op een stokje kunnen we eindelijk beginnen vrettteeennnn. Want terug in de compound kon het familiefeest echt beginnen. Voor de rest van de dag werd er gekookt, veel gegeten en lei (warme melk met munt) gedronken. En na al dat eten? Dan was er nog meer eten! Aangezien wij de toubabs (zie vlog 3) zijn, kregen we nog extra veel vlees. We hebben alle drie vlees gegeten tot dat ons tanden er serieus van gingen pijn doen. Ma lik echt serieus pijn! Emiel heeft zichzelf moeten volsteken met dafalganssss. Conclusie: Een geweldige ervaring om dit van zo dichtbij te beleven. Enorm lekker en veel gegeten waardoor de 10kg die we kwijt waren toch plots weer wat minder zal zijn. Er heerst in Kunting een enorme open cultuur naar de vreemdeling toe, iets waarvan we kunnen leren in Europa?