Opnieuw een vlog, deze keer over het leven in Kunting, met url: https://youtu.be/ZKUC1dhb06g

Eindelijk aangekomen in Kunting, en al een installatie verder (de medische post), is het tijd voor een nieuwe blog! Ondertussen leven wij al een aantal weken in het ongelooflijk gastvrije Kunting. De inwoners zijn super enthousiast en helpen ons op elke mogelijke manier. Zoals een aantal keer te zien in de vlog is het een wedstrijd in Kunting om op zoveel mogelijk manieren goeiedag te zeggen, te vragen hoe het is,… Wij als nieuwe inwoners van Kunting proberen zo goed als mogelijk alles te beantwoorden maar het blijft toch nog moeilijk!

Bij onze aankomst in Kunting is ons een compound toegewezen, een klein huisje zonder elektriciteit en watervoorziening. Deze compound zal onze verblijfplaats zijn voor de komende 2 maanden!! De 3 ruimtes waren snel ingedeeld, één ruimte voor onze bagage, één ruimte om te slapen en een ruimte voor de douche. Net buiten onze slaapruimte is nog een kleine ruimte, het toilet!! Naar het toilet gaan is een activiteit op zichzelf (echt niet eenvoudig als je niet rustig kan zitten). Om alles proper en hygiënisch te houden gebruiken we een sproeier met water en een kleine scheut Dettol (met dank aan Lise). In onze compound vertoeven wij vaak om eens rustig een boek te lezen, water te filteren en af en toe een dutje te doen. Ondertussen hebben wij een nieuw familielid, Fons de geit. Fons hebben wij onlangs gekocht bij de conciërge van de school. Hij gaat de komende weken dienen als ons natuurlijke grasmaaier (zie vlog voor het te lange gras en een aantal prachtbeelden van Fons).

Het leven in Kunting is nog zeer traditioneel, man en vrouw hebben hun vaste taken. De mannen zorgen voor het inkomen en zorgen ervoor dat hun gezin eten kan aankopen. De vrouwen maken het eten en werken op het land tijdens het regenseizoen. Tijdens onze aanwezigheid wordt er elke dag eten gemaakt voor ons door de vrouw van Saikou Jawla.  Hij is een leerkracht van de school in Kunting. Wij eten dus net hetzelfde als de inwoners van Kunting. Het eten bestaat uit heel veel rijst en af en toe eens vis of vlees. Elk gerecht heeft zijn eigen naam, deze kunnen wij op dit ogenblik spijtig genoeg nog niet onthouden… Wel kunnen we zeggen dat de vis die rechtstreeks uit de Gambia rivier komt, lekker is, maar ongelooflijk veel graadjes bevat en dat één van de meest gebruikte producten pindanoten zijn (hiervan wordt pindasaus gemaakt). Pindanoten zijn namelijk het grootste exportproduct van Gambia. Kunting heeft ook veel bakkers (ongeveer al ons buren). De broden worden ’s avonds laat gebakken in een steenoven. Kunnen we daar ook geen pizza mee maken? 😉

Wij werken tijdens het bouwen samen met verschillende inwoners. Maar de twee die het meest bij ons zijn, zijn Kawsu en Lamin. Nog een weetje, Kunting heeft volgens ons meer dan 100 Lamin’s dus namen onthouden is niet zo moeilijk ( of net wel). Kawsu en Lamin weten zeer veel van elektriciteit en zijn in veel zaken sneller en beter dan ons.

Naast het traditionele leven heeft Kunting ook een nachtleven. Niet zoals in België waar studenten wel eens een pintje durven drinken maar een gezellige bijeenkomst waar Ataya thee of Lait (gecondenseerde melk) gedronken wordt. Deze activiteit kan wel eens uitlopen tot 3 uur in de nacht. (ongelooflijk want iedereen staat hier vroeg op, want om 6 uur moet er gebeden worden!!). Kunting is voor 99 procent moslim, waardoor het verplicht is om dagelijks 5 maal te bidden. Het is een prachtig geloof en ze staan volledig open voor het christendom. Binnenkort is één van de belangrijkste feesten, Tobaski (het offerfeest), hierover meer in de volgende blog.

De medische post ligt dicht bij onze compound. Tijdens onze wandeling naar daar zien we iets opmerkelijks, volk aan de medische post!! Op dit ogenblik is er nog geen dokter aanwezig in Kunting dus normaal is de medische post altijd leeg. Maar vandaag niet! Een dokter van Bansang is afgereisd naar Kunting voor de inentingen van de baby’s <3 Deze dokter zal spijtig genoeg niet blijven. Er is dus nog altijd geen vaste dokter voor de paar duizend inwoners in Kunting….

Nu onze zonnepaneel installatie heeft alvast invloed. De medische post voldoet aan de voorwaarden voor een vaste dokter! Dit nieuws heeft ook de staat bereikt en na Tobaski (het offerfeest) zal er een dokter intrekken in de medische post. De inwoners zijn hier alvast ongelooflijk gelukkig mee!! Op dit ogenblik is de enige mogelijkheid voor medische hulp het ziekenhuis in Bansang. Om daar te geraken moeten de inwoners met een boot over de Gambia rivier en betalen voor de ziekenhuiskosten, waardoor de kosten snel oplopen. Een groot deel van de inwoners zal deze oversteek dan ook niet maken en dus niet voorzien worden van medische hulp. Dit zal dus binnenkort verleden tijd zijn!!!

Om van de medische post naar de school te gaan is het enkele minuten wandelen. Tijdens deze wandeling passeer je lang een waterpomp. Een waterpomp op zonne-energie!! Dit is voor de inwoners een stuk gemakkelijker omdat een handpomp toch wel veel energie vraagt. De school zelf bestaat uit verschillende gebouwen (naairuimte, bib, keuken, …). De school moet nog voorzien worden van elektriciteit. Dit deel van het project zal veel meer tijd in beslag nemen omdat wij de bekabeling moeten plaatsen voor ongeveer 30 lampen en 25 stopcontacten. Hiervoor is ongeveer 500 meter kabel voorzien!! Voor de aandachtige vlog-kijker is er al een kleine teaser, zien we daar al elektricitietsvoorzieningen in de school??