Tijd vliegt, want ondertussen vertoeven we een volledige maand in Kameroen! Daarom dachten we dat het tijd was voor een volgende update over onze – vooral –  project-gerelateerde avonturen.

Wanneer het betonnen platform eenmaal klaar was om te drogen, volgde meteen een nieuwe bouwkundige uitdaging: het huisje voor de pompcontroller. Geen ingewikkelde fundering deze keer, wel het zelf vervaardigen van bakstenen! Dit was alvast geen sinecure, aangezien kruiwagens vol zand en cement de steile heuvel over moesten.
Dankzij de vakkundigheid van Nola en ‘grote’ Martin, aangevuld met de zorgzame afwerking van Patrice, konden we ook deze opdracht tevreden van onze to-do-list afvinken.

Vrijdag 26 juli bracht de burgemeester van Ndom een bezoekje aan Nko’o. Om het project wat meer vorm te geven, verplaatsten we vlug de reservoirs richting het betonnen platform. Meteen daarna rolden we enthousiast onze eerste 100 m leiding uit en sloten die -met het nodige zaag -en plakwerk- aan op de reservoirs. Steeds opnieuw bleek dat sommige verbindingsstukken misten en dus aangekocht moesten worden. Bestellen en laten overbrengen vanuit Yaoundé? Geen probleem… Maar hoe noemen die stukken nu weer? Is dat nu een ‘raccord bache’, een ’embout’ of een ‘manchon’? Ach, we zullen het nooit weten. Die begrippen worden blijkbaar te pas en te onpas door elkaar gebruikt. Met wat foto’s en een omslachtige beschrijving zouden de juiste componenten uiteindelijk toch op de juiste plek moeten aankomen. Het bezoek verliep heel vlot en ook de prangende vragen van de burgemeester konden we duidelijk beantwoorden.

Een voor een droegen we rollen waterleiding de heuvel af. Naarmate we het eindpunt (het schooltje) naderden, werden we bijgestaan door steeds meer behulpzame kinderen uit het dorp. Het extra gat in de reservoirs, nodig voor de aansluiting, verkregen we door er een gloeiend heet vismes doorheen te smelten. Dat is dus het moment wanneer polyethyleen gewoon als boter aanvoelt…  

Op culinair vlak ontdekten we ondertussen ook al een pak nieuwe smaken. Zo maakte mama Marie heerlijke stukjes stekelvarken of zelfs gordeldier voor ons klaar! Wij kneedden eigenhandig ons pizzadeeg, bouwden een oventje en belegden onze Kameroense pizza met geteelde groentjes uit het dorp. Culinaire plannen voor augustus: een barbecue in elkaar steken, onze vishengels uittesten en genieten van een lekker stukje geroosterde vis.

Tot nu toe waren onze dagen steeds goedgevuld met projectwerk. We slaagden er gelukkig in om de de vele onvoorziene hindernissen die optraden als een (h)écht team op te lossen. De maand augustus is aangebroken en daarmee ook de echte regenmaand. De komende weken staat nog veel werk op de planning. Het frame voor de zonnepanelen opbouwen, zonnepanelen en pomp installeren én nog een extra 100 m leiding graven zijn de belangrijkste voorbeelden… Af en toe een verfrissend regenbuitje kunnen we dus zeker gebruiken!