Daru, 15 juli 2019

Eerste week, eerste project.

Ons humasol-project bestaat uit niet minder dan 3 delen! We besloten om ze stap voor stap, project per project aan te pakken. Dat betekent dat week 1 in teken van project 1 stond: composting. Op vrijdag maakten we onze 6e hoop af en hadden we al ons materiaal dat we tot nu voor handen hadden, opgebruikt. Nu is het afwachten voordat we verder kunnen bouwen tot er een nieuwe lading toptex aankomt hier in Daru. Alle composthopen doen het heel erg goed en de temperatuur ging heel snel de hoogte in. Zo konden we in het weekend op ons gemak de omgeving verkennen.

Mohammed, de andere driver van Goldtree, bracht ons op zaterdag ochtend naar Kenema. The Big city of East Sierra leone. In een van de enige winkels die misschien de naam supermarkt waardig is, gingen we op zoek naar iets om te eten in de ochtend. In Daru hebben ze, tegen alle verwachtingen in, heel veel brood te koop op de markt. Voor slechts 2000 sierra leonese dollar (= 20 cent) heb je hier een volwaardig stuk sponzige baguette! Maar enkel droog brood is toch niet wat we wilden voor de komende 8 weken. We vonden in de winkel confituur, choco, pindakaas en wait for it… OVOMALTINE!!! Nu kunnen we samen met het melkpoeder ook chocomelk maken!! Luxe kindjes in Afrika, toch nog altijd een beetje westers…

Daarna gingen we naar de markt op zoek naar pineapples en een kam. (die was Celine thuis vergeten en na een week begon het toch de moeite te worden om er misschien is eentje te gaan zoeken). 5 avocado’s, een hoop earthnuts, een kam (10 cent, kon er nog mee door) en wat banaantjes later, stonden we weer bij de auto klaar om terug te keren naar Daru. Op onze terugweg kwamen we dan toch nog pineapples tegen, die we dan ook maar hebben gekocht voor het ontbijt!

De volgende dag nam Mathias ons mee naar de plaatselijke bar. In Daru is geen stromend water of elektriciteit, dus echt veel mochten we niet van de bar verwachten. Maar toch, Afrika verrast! Met behulp van een eigen kleine generator zorgde de bar ervoor dat de pintjes koud lagen en de boxen (voor Andreas iets te luide) muziek konden spelen!

Tweede week, tweede project

De volgende week begonnen we aan het volgende project: Fertigatie. Eerste missie deze week: krijg het water boven op de berg in een ton. Na een brainstorm met Ansu, de plumber van Goldtree, hebben we in amper twee dagen een buizensysteem geïnstalleerd van de pomp naar de ton boven op de berg. Dat ging een pak sneller dan verwacht. Volgende stap: krijg het water in de ton.

Poging 1:

den Ansu had een geniaal idee. Met te kleine PVC buizen van de scrapyard die hij aan elkaar plakte met rubber wilde hij water met een hoge druk in de ton krijgen. KABOEMMMMM,

failed.

Poging 2:

We hebben wel wat budget, we kopen iron pipes die perfect passen.

Ai jammer, kost toch iets te veel.

Poging 3: Uit het niks vinden we in de opslagplaats van het bedrijf een flexible pijp die perfect past.

Na deze overwinning konden we even iets anders doen en gingen we een dagje op stap. Andreas werd begeleid door de Ecoguard doorheen een secondairy forest. Daar zag hij verlaten diamant mijnen en een doodgeschoten aap dat klaar was om opgegeten te worden. Een lekke band en een kapotte motor zorgde voor wat vertraging, wat hem ruimschots de tijd gaf om de plaatselijke bevolking te leren kennen.

Maarten en Celine trokken er op uit met de ICS (internal-control-system)-officers. Deze mannen (en vrouwen) trekken van dorp tot dorp om de lokale boeren op te leiden tot echte organic farmers. Na een leuke trip – in de regen – achterop de “bike” (= brommer) kwamen we aan in het eerste kleine dorpje. We waren een echte “blessing”, de eerste pumui (blanken) die ze sinds 1980 hadden gezien! Ze waren zo gastvrij dat we het dorp als ons eigen dorp mochten beschouwen. Maarten noemt er vanaf nu Bockary en Celine kreeg de mooie nieuwe naam Bendu! In het volgende dorpje kregen we 10000 vers geplukte kokosnoten, en mochten we ze meteen rechtstreeks uit de noot opdrinken.

De laatste dagen van de week namen we zelf de schop in handen, en groeven we ons eerste kanaal! Tot zover week 2.

In het weekend kreeg Andreas een nieuwe coupe. Kapster Celine heeft dat nog niet zo slecht gedaan! De jongens hadden nog te veel energie over na de werkweek en maakten er een sportief weekend van! Op zaterdag gingen ze fietsen met de mountainbikes van de managers. Zondag trokken ze hun loopschoenen aan (Celine volgde rustig op de fiets) en ontdekten we samen de omgeving. We vonden een klein paradijsje naast de Moa en de wegjes door de plantages.

Tot snel

XOXO

Team saloon*

(*saloon = van sierra leone)