+32 (0) 485/634.592

Het eerste weekje Benin zit er op. We zullen het grootste deel van het project doorbrengen in de noordelijke stad Parakou, maar eerst moesten we wat werk afhandelen in de Zuidelijke hoofdstad Cotonou. Zo moeten we een duidelijk overzicht hebben van welke componenten waar beschikbaar zijn en of we deze kunnen bestellen. Bij onbeschikbaarheid van bepaalde onderdelen in Parakou kunnen we deze dan gewoonweg bestellen en laten leveren uit Cotonou.

De eerste dagen waren meteen een ‘crash course’ in het loslaten van de westerse manier van omgaan met tijd en timing. Zo dachten we snel een paar simkaarten te kopen om daarna de praktische aspecten van het project op te frissen. Dit bleek echter de volle drie uur te duren; paspoorten moesten geregistreerd worden, de verbinding moest aangevraagd worden, de instellingen voor het mobiele internet moesten ingevoerd worden etc… Achteraf gezien valt het allemaal goed mee en kunnen we er om lachen! Zo hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om te leren ‘manillen’.

De volgende dagen in Cotonou waren vrij hectisch. We moesten enorm veel mototaxi-ritjes oftewel ‘zems’ nemen voor de zoektocht naar componenten.  We hebben alles gevonden wat we zochten en zijn zelfs even langs de lokale ‘apple store’ gegaan om de allernieuwste Apple oortjes te kopen voor 1000 West Afrikaanse Frank oftewel 1.5 euro. De stad is erg druk, imposant en luid. Het is voor ons de eerste keer dat we in een Afrikaanse megastad verblijven en het is een ervaring die we niet snel gaan vergeten. Het is er enorm druk en er is heel veel verkeer. Op straat heerst er een sterke geur van uitlaatgassen waar we wel even aan moesten wennen. Maar Cotonou is toch zeker de moeite waard. De bevolking bestaat uit moslims, christenen en lokale religies die conflictloos samenleven. De stad heeft veel moskeeën en kerken en het is niet ongewoon om moslims op straat te zien bidden in harmonie met de rest.  Bovendien is er in Cotonou een grote keuze aan restaurants met eten uit alle hoeken van de wereld. Een grote aanrader is Bangkok Terrasse waar ze waarschijnlijk de beste pad-thai van het continent serveren. Dat Cotonou een drukke stad is, werd nog eens stevig onderstreept onderweg naar Bangkok Terrasse, Benin had juist de achtste finale in de Afrika Cup gewonnen genoten tegen Marokko. T-shirts gingen uit, kelen gingen open en kortsluitingen tussen de oren waren een feit. Iedereen werkt gek, soms zelfs een beetje angstaanjagend.

Om even uit deze drukte te ontsnappen, hebben we 2 dagen de toerist uitgehangen samen met 2 andere Belgen die we toevallig zijn tegengekomen zijn en ook een stage doen in Benin. We hebben Grand Popo bezocht met een Python tempel, de slavenroute en een idyllisch strand met palmbomen. Via via zijn we in contact gekomen met Jean-Roi en Hypolite. Twee super vriendelijke Beninesen. Jean-Roi is een zeer interessante man met eventueel interesse in een Humasol project volgend jaar. Hij is een tv-maker, directeur van een school en radiomaker. Zijn radiostation bevindt zich in Ganvié, een mooi dorp op het water. Adrien is op gap year geweest. Jean-Roi overweegt om in de toekomst zonnepanelen te installeren zodat hij heel de week radio kan uitzenden, i.p.v. slechts enkele dagen per week.

Vandaag hebben we een bus naar Parakou genomen, de stad waar onze lokale partner Yacoubou zich bevindt.  We zijn zeer benieuwd om hem en zijn bedrijfje te leren kennen en een productieve relatie op te bouwen. Ons volgend blogbericht zal dan ook hopelijk veel meer project-gerelateerde informatie bevatten. We zijn klaar om ons best te doen om hier een steentje bij te dragen.

Groetjes,

Team Benin (Adrien, Brecht, Thomas)