Hola a todos!

Dinsdagochtend vroeg stonden klaar om eindelijk te vertrekken richting Peru. Twee lange en vermoeiende vluchten stonden ons te wachten, waarbij de tweede nog net iets vervelender dan de eerste. Hier waren namelijk geen tv’s waardoor Nele haar cliffhanger van de Lion King uit de eerste vlucht nooit zal te weten komen, of Scar of Simba het grote gevecht wint. Ja ze zit er nog altijd mee!! Maar goed, we kwamen veilig en wel aan in Lima. Na overrompeld te worden door een horde aan taxi-chauffeurs die met puppy-oogjes smeekten om ons mee te nemen, zagen we in de verte een lieve Peruaan met een bordje met ons naam. Na middernacht kwamen we aan in ons hostel, waar we hoopten uit te slapen. Dit bleek ijdele hoop, want daar doemde de jetlag op.

Diezelfde dag nog namen we een binnenvlucht naar Huanuco, de stad die onze thuis zal zijn de komende twee maanden. We vlogen over het adembenemende Andesgebergte, en werden nadien hartelijk ontvangen door de lokale partner, Islas de Paz Peru. We logeren hier de komende twee maanden in de weekends bij Nadia, een jonge en sympathieke Peruviaanse van de organisatie. De volgende ochtend hadden we al vroeg een vergadering met het volledige team van IDPP en de leerkracht van het dorp waar we zullen werken. We werd verwelkomd met een typisch Peruviaans ontbijt, rijst met kip en papas. Hier presenteerden we ons project voor het eerst volledig in het Spaans. Na een productieve maar vermoeiende en intensieve dag, kropen we tevreden in bed.

Ondertussen vragen jullie zich wellicht af wat we nu eigenlijk van plan zijn. Het doel is om het dorp San Jose de Ushpas te voorzien van drinkwater. Na een grondige studie en veel gebabbel met experten, hebben we besloten om een biosand filter te maken. Laten we beginnen met deze eens uit te leggen: een bsf bestaat uit een betonnen bak gevuld met zand, waarover water stroomt. Het zand filtert de grovere deeltjes uit het water, maar belangrijker is dat bovenop een “active layer” gevormd wordt die bestaat uit bacteriën die de pathogene bacteriën, nutriënten en organisch materiaal uit het water afbreken en opnemen om zichzelf mee te voeden. Door deze dubbele zuivering is het water dat uit deze filter komt veel gezonder om van te drinken, wat zorgt dat minder mensen ziek worden van het water. De bedoeling is dat elk gezin uiteindelijk zo’n filter zal krijgen.

Het belangrijkste deel van de filter is natuurlijk het geschikte zand, en tot onze grote vreugde was onze queeste van vrijdag hiernaar een groot succes. Morgen begint dan het echte werk. We vertrekken voor het eerst naar ons dorpje Ushpas, afgelegen in het andesgebergte, zelfs zonder internet.

 

Maar voor het zover is, konden we al proeven van de Peruviaanse smaken, zoals de Patchamanca (papas, varkensvlees, maniok, bakbanaan en mais tussen stenen onder de grond). Meestal lekker maar steeds veeeeeeel te veel, zelfs Margot krijgt het niet op! De Peruvianen lachen met ons dat wij Belgen niet kunnen eten 🙁

In de stad is er veel ambiance, want sinds we toekwamen, was het hele land in de ban van de Copa America de footbal, waarbij Peru onverwacht goed was en de finale zou spelen tegen Brazilië. Helaas was Brazilië een pak beter en de teleurstelling hier was enorm. Hopelijk heeft ons project meer succes! 😉