Dag beste Ghana-Zonnepomp-fans!!

Wij zijn Daan, Milo en Alexander, drie Leuvense industrieel en burgerlijk ingenieurs die deze zomer samen op pad zullen gaan in Ghana om er de straten onveilig te maken, op het strand te liggen en cocktails te drinken…
Natuurlijk niet!! Wat we wel gaan doen is er werken aan de installatie van een zonnepomp. Nu ons vertrek naar Ghana dichterbij komt, is het tijd geworden om onze blog op te starten. Hier zullen jullie vanaf nu regelmatig kunnen genieten van onze verhalen die schuil gaan achter de verwezenlijking van het project.

Als sinds september vorig jaar zijn we ons in stilte aan het voorbereiden op de effectieve installatie van de waterpomp. Na het nodige denk- en rekenwerk hebben we al het juiste materiaal besteld dat ondertussen al per boot in Ghana gearriveerd is. Het ‘pakketje’ dat we hebben verzonden bestaat uit twee waterpompen,  24 zonnepanelen, en alle elektronica die daar nog bij hoort.

Volgens onze berekeningen gaat onze installatie in het dorp Ajuafo tussen de 19000 en 23000 liter water per dag kunnen oppompen, en in de school AKISS gaat de installatie 22000 à 28000 liter per dag oppompen afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Dat komt overeen met het volume van een bescheiden tankwagen. Daarmee voorzien we de inwoners van 6 tot 8 liter drinkbaar water per persoon per dag!! We zijn benieuwd wat de realiteit zal brengen…

Sinds een paar weken hebben we ook ons nieuwste teamlid Dieuwke mogen verwelkomen. Als studente antropologie zal zij ons vergezellen in Ghana om te bestuderen welke menselijke en psychologische factoren beslissen of een zonnepomp-project faalt of succesvol is. Wij zijn dus heel blij met haar komst, en haar hulp zal van ons project ongetwijfeld een nog groter succes maken!

Ziezo, een eerste update over het project en over het Ghana-team.
Stay tuned voor het heetste zonnepompnieuws van de naald!

Yippee ki-yay !!!