Eindelijk, ons eerste blogbericht! Na een periode van zo’n twee maand onderlinge radiostilte, ook wel eens de examenperiode genoemd, vliegen wij –Olmo, Jeroen en Annelies –er terug in.

Voorafgaand aan de blogberichten waarin we onze toekomstige avonturen met jullie zullen delen, stellen wij ons graag even voor. De jongste van dit drietal is Jeroen. Een kalme en intelligente kerel die als ingenieur-in-wording de optie energie studeert. Slechts een half jaartje ouder, brengt ons bij Annelies. Als toekomstig werktuigkundig ingenieur koos zij ook een afstudeerrichting gespecialiseerd in energietechnieken. Tenslotte rest ons nog Olmo, de ingenieur die ons later alles zal kunnen vertellen over de materiaal –of meer specifiek vezelkundige kant van het leven! Samen vormen wij het zeer sterke team Kameroen en vullen we elkaar aan waar het nodig is.

Het was eind september, begin oktober 2018 toen het allemaal begon. We kregen te horen waar we deze zomer heen gingen, welk project ons werd toevertrouwd en met wie we het komende jaar nauw zouden samenwerken.
Terwijl we ons de daaropvolgende maanden een weg baanden door de technische aspecten van een zonnepompinstallatie, kwamen we voor een eerste keer in contact met onze partner Marie Paule Ngimpak. Deze vrouw van Kameroense afkomst staat aan het hoofd van de organisatie Aidevulnerable. Dit is een organisatie die ontwikkelingsprojecten uitvoert om zo de levensstandaard van de bevolking op lange termijn te verhogen. Aangezien Marie Paule in België woont, was het voor ons slechts een kleine moeite om doorheen het semester een aantal ontmoetingen in te plannen. Zulke ontmoetingen hielpen om het doel van het project beter te begrijpen en een heldere kijk te krijgen op de structuur van het dorp en andere nabijgelegen gemeenschappen. Daarnaast verwende Marie Paule ons met overheerlijke zelfgemaakte bananencake! Wij hopen alvast stiekem dat we dit nog vaker aangeboden krijgen.

Nu het tweede semester van start is gegaan, lijkt dit Humasolproject opeens heel dichtbij. We contacteerden reeds enkele lokale verdelers van zonnepanelen, pompen en andere technische apparatuur in de buurt van ons dorp Nko’o in Kameroen. Verder namen we een eerste contact op met de lokale bevolking en zochten naar bedrijven die bereid zijn de broodnodige pomptest uit te voeren, zodat wij de volledige installatie kunnen analyseren, dimensioneren en budgetteren.
In tussentijd denken we na over het opstellen van een soort financieel ondersteunend watercomité en hoe we bepaalde informatie zullen overbrengen aan de lokale bevolking.

Wij vinden het alvast allemaal enorm spannend en kijken heel hard uit naar de nieuwe ervaringen die we de komende maanden zullen opdoen! Aarzel als enthousiaste en geïnteresseerde lezer vooral niet om vragen te stellen of handige tips met ons te delen!