¡Hola!

Nos llamamos Margot, Nele y Freya.

Wij zijn drie studenten bio-ingenieur uit Gent. Freya en Nele kozen voor de afstudeerrichting milieu en Margot voor de richting Bos en Natuur. Ja, beste lezer, je kent nu misschien wel onze namen, maar wie zijn we eigenlijk?

Freya is zot van plantjes en avontuur, en vol goesting om het prachtige gevarieerde Peru en haar bevolking te leren kennen! Ook lezen, naar muziek luisteren en cello spelen behoren tot haar favoriete bezigheden. Margot is iemand die gepassioneerd is door alles wat de natuur met zich meebrengt. Ze is actief in de JNM en houdt van stevige wandeltochten, café avondjes en theater. Margot is ook gekend als een vrolijk en altijd babbelend persoon. Nele is een verstrooide Brusselaar die steeds haar handen vol heeft. Ze is helemaal klaar om in de wereld te springen en haar duffe boekenkennis eens in praktijk om te zetten.

Alledrie kijken we enorm uit naar onze humasol ervaring. Onze theoretische cursussen in praktijk omzetten, samen met de lokale bevolking iets moois realiseren en daar bovenop nog een culturele en sociale uitwisseling met de Peruvianen, we gaan ervoor!

¡Adelante!

In de zomer van 2019 gaan we ons project in Peru uitvoeren.

We werken ter plaatse samen met de ngo Islas de Paz Peru, de Peruviaanse tak van Vredeseilanden. Islas de Paz probeert de levenskwaliteit in heel wat rurale dorpen te verbeteren op vlak van sanitatie en voedselvoorziening. Veel families halen hun drinkwater uit bronnen of rivieren die al andere dorpen gepasseerd zijn. Het drinkwater is op deze manier vaak vervuild met faeces en bacteriën, die ziektes kunnen veroorzaken. Vooral bij kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Wij zullen de waterkwaliteit analyseren en op basis daarvan een geschikte waterzuiveringsysteem ontwerpen. Hierdoor zullen de gezinnen over schoner en dus gezonder drinkwater beschikken. Dit alles gebeurt uiteraard in nauwe samenspraak met de lokale partner en bevolking.

Daarnaast zullen we werken rond irrigatiesystemen. Veel boeren irrigeren nu overvloedig wat voor veel verspilling en erosie zorgt op de steile hellingen waarop ze hun gewassen telen. Wij zullen een studie uitvoeren om na te gaan of een nieuw sproeisysteem voor een efficiënter watergebruik en minder erosie zal zorgen. Indien de resultaten positief zijn, proberen we de boeren te sensibiliseren om dit nieuwe systeem te verkiezen boven het oude.

Zo’n project zal zichzelf natuurlijk niet realiseren, dus we zijn volop bezig om informatie op te zoeken over allerlei mogelijke oplossingen. Zeer leerrijk en extra motiverend omdat we weten dat we het deze zomer werkelijk gaan kunnen gebruiken 🙂 Om optimaal te kunnen samenwerken met de lokale bevolking moeten we de Spaanse taal goed beheersen. Hiervoor gaan we naar de Spaanse les en we chatten ook af en toe met enkele peruvianen van Islas de Paz.

Een tweetal weken terug waren we in Brasschaat op humasolweekend samen met de andere projectstudenten, coaches en bestuursleden. We kregen enkele sessies waarbij we leerden over veiligheid en cultuurverschillen. Een overvloed aan nuttige informatie, maar er was gelukkig voldoende tijd voor ontspanning: teambuilding, gezelschapsspelletjes en elkaar leren kennen,… twas plezant!

Hasta la proxima.

¡Adios!