+32 (0) 485/634.592

Dag iedereen!

Team Benin is klaar om er een lap op te geven! Wij zijn een team van vier geëngageerde studenten die de uitdaging aangaan om Benin minder afhankelijk te maken van vervuilende fossiele brandstoffen en een erg onbetrouwbaar elektrisch net. Vooraleer we ons project in geuren en kleuren uitleggen, schetsen we kort de huidige situatie in Benin.

Maïs is één van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen in Benin. Het komt voor in enorm veel variëteiten zodat het tijdens de verschillende seizoenen héél het jaar door kan groeien. Elk huishouden trekt met zijn voorraad gedroogde maïs naar een plek in het dorp waar de maïs, tegen betaling, met molens gemaald kan worden tot een pasta. Deze pasta kan dan bewaard worden voor later. De huidige molens worden aangedreven met benzinemotoren of worden rechtstreeks op het net aangesloten. Dit brengt echter een hele reeks nadelen met zich mee. Zo stoten de dieselmotoren vervuilende uitlaatgassen uit die erg ongezond zijn bij inademing en veroorzaken ze een enorme geluidsoverlast. De diesel wordt illegaal gesmokkeld uit Nigeria waar de prijs vaak tot vier maal lager is. De gesmokkelde brandstof is van erg slechte kwaliteit waardoor de motoren het sneller begeven wat een grotere afvalberg tot gevolg heeft. In 2011 onthulde Benin’s ministerie van economie dat bijna 80% van de brandstof die in Benin werd verbruikt vanuit Nigeria het land werd binnengesmokkeld.De andere molens die op het net aangesloten zijn, zijn vaak niet betrouwbaar omdat de elektriciteit geregeld enkele uren of dagen uit kan vallen. Daarbovenop bestaat de Beninese elektriciteitsproductie uit 97,2 % uit verbranding van fossiele brandstoffen wat dit zeker geen duuzaam alternatief maakt.

Ons project bestaat er dus in om  een duurzame molen op zonne-energie te ontwikkelen. Het project verloopt in samenwerking met het lokaal bedrijfje ASAFMA in Parakou.  Het doel is om een prototype te bouwen met de technici van ASAFMA, die zo in staat zijn om later zelf de molens te produceren op grotere schaal en op de markt te brengen. De ‘groene’ molen moet rendabel en goedkoop zijn. Deze stimulanzen zijn nodig opdat de Beninese moleneigenaars omschakelen naar dit duurzaam alternatief. Er zijn namelijk minder of geen lopende kosten zoals brandstof of elektriciteit van het net, wat onze molen een voorsprong geeft op de andere alternatieven!

We hebben ondertussen al veel contact gehad met Yacoubou, de bedrijfsleider van ASAFMA. Ook hebben we gemaild naar verschillende vzw’s en bedrijven die gelijkaardige projecten hebben opdat ze hun ervaring met ons zouden delen. Zo zullen we beter voorbereid zijn op eventuele struikelblokken en onverwachte situaties. Momenteel zijn we volop aan het werk om verschillende concepten van de groene molen uit te werken. Welke motor moeten we gebruiken? Hoeveel batterijen willen we? Hoe rendabel kunnen we de molen maken?… Vier goed ontwikkelde breinen gaan zich de komende maanden buigen over deze en nog veel andere vragen, zodat we in de zomer van 2019 ons project ter plaatse kunnen realiseren. Ben jij benieuwd naar de vorderingen van ons project en hoe wij ons steentje gaan bijdragen aan de groene revolutie in Benin? Houd dan zeker deze blog in het oog!