+32 (0) 485/634.592

Hey! Told ya dat ik mijn leven ging beteren. Ik ben nu alvast terug voor een nieuw blogbericht. Op die manier kunnen we het misschien wat korter houden en kan ik me focussen op een aantal leuke anekdotes. Vóór het begin van een week waarin ik hoopte de eerste spade in de grond te steken had ik zondag eerst nog eens verkozen tot absolute rustdag.

Na verschillende keren mijn berekeningen volledig te moeten omgooien door de keuze van een bepaald type elektriciteitsnet in mijn dorpje (AC vs DC) had ik echt nood aan een beetje ontspanning. Dus: op jacht naar een goed restaurantje waarna ik me aan een zwembad kon nestelen voor enkele uurtjes leesplezier op de e-reader van mijn moeder (helaas vergeten daar ook effectief mijn eigen boeken op te zetten, zodat ik nu de ene roman na de andere verslind). Voor al dat moois wendde ik mij tot Le Grillardin in Parakou. Dat is een van de gevestigde waarden hier en toen ik de prijzen zag vielen die ook best wel mee! Daarmee bedoel ik de prijs voor een Europese maaltijd, wat ik soms nodig heb na een bordje rijst te veel 😊

Tijdens het verorberen van mijn kaasballetjes (!) kwam er plots een groepje binnen waarvan er plots een blanke in mijn richting stapt. Volledig verbaasd en misschien ook een beetje teleurgesteld om mijn heerlijke maaltijd te onderbreken kijk ik op en die persoon stelt zich voor als Paul van leverancier en zonne-energie projectontwikkelaar Aress. Wat een toeval! Dat was immers een fransman waar ik het voorbije jaar verschillende keren contact mee heb gehad en ook al eens mee heb gebeld. Indertijd had hij mij laten weten dat het niet mogelijk was om elkaar te ontmoeten, maar blijkbaar was hij dus juist op doorreis vanop een project in het noorden van Benin naar Cotonou en van daaruit terug naar Frankrijk en had hij van het plaatselijke Aress filiaal gehoord dat ik in de stad was. Zo blijkt maar weer dat er hier echt niet zoveel studenten met een gelijkaardige missie zitten, aangezien die vol zelfvertrouwen op mij afstapte in een random restaurant zonder mij ooit al eens gezien te hebben.

Na een zeer aangenaam gesprek waarbij we het honderduit hadden over de verschillende mogelijkheden voor mijn project en waarbij mijn frietjes helaas langzaam koud werden, gaf hij mij zijn contactgegevens en nam afscheid. Jammer! Ik had wel nog wat meer gezelschap kunnen gebruiken… Maar uiteindelijk deed dat aangekondigde middagje zwembad ook echt wel deugd.

De volgende dag trok ik de morgen uit om samen met Parfait eens goed te overleggen hoe we het gingen aanpakken. Dat was niet altijd zo gemakkelijk aangezien ik moest proberen om de theorie van mezelf en de ervaring van de voorgaande projecten te verzoenen met de reusachtige ervaring en soms wat vastgesleten gewoontes van Parfait. Uiteindelijk kwamen we toch tot een mooi compromis en konden we onze eerste aankopen doen.

De rest van de week was graven, graven en nog eens graven om kabels te trekken van huis naar huis. Dit is nodig om de veiligheid zo goed mogelijk te garanderen, maar het betekent wel dat er 700m aan sleuven moet gekapt worden in een klei/rotsgrond! ‘S avonds was er steevast wat ontspanning met gesprekjes over het leven en het grote verschil in cultuur met Romain bij het avondeten (deze kon overdag niet helpen, aangezien die in dienst voor ‘les chinois’ hout kapt om voor zijn studies te betalen.

Tussendoor moest ik hier en daar een brandje blussen. Zo bleken de werken een echte aantrekkingspool en bekeerden er zich plots nog mensen tot het project. Hiervoor moest er natuurlijk een regeling uitgevogeld worden aangezien we niet constant nieuwe huizen kunnen toelaten (de installatie is immers gedimensioneerd op een maximaal aantal lampen). Bovendien kwam er uit Kpassa Gambou 2 (het andere dorpsdeel een eindje verder) na lang wachten dan toch bericht dat er slechts 4 huizen willen deelnemen. Jammer genoeg kan ik daar geen volledige installatie voor opzetten dus probeer ik een andere oplossing te zoeken… Resultaat van de week: 400/700m kabel gelegd! Dat vraagt om een beloning in de vorm van een lekkere pizza en een biertje om het weekend te beginnen!

Groetjes!

Robbe(rt)