+32 (0) 485/634.592

Bloed, zweet en tranen, maar het was het waard!

Liefste familie en vrienden, onze excuses voor de enkele weken ‘radio silence’. Om de droge toiletten voor vrijdag 24 augustus af te werken moesten we namelijk de laatste weken aan een hogere versnelling werken. Veel tijd om te communiceren met de buitenwereld was er niet en na een hele dag werken kropen we vaak afgepeigerd al rond 21u in ons bed. Maar dit alles was niet tevergeefs, met trots kunnen we jullie vertellen dat we 1 baño volledig hebben kunnen afwerken, de andere 10 in de eindfase van de bouw zitten én dat we het principe, het gebruik en het onderhoud van de baños aan alle families duidelijk hebben kunnen uitleggen!

Jammer genoeg verliep niet altijd alles van een leien dakje. Aangezien ons project een deel uitmaakt van het grotere project ‘Kusi Kawsay’, kwam er veel papierwerk bij kijken. Humasol werkt niet alleen samen met Islas de Paz Perú, maar ook met het gemeentebestuur van Yacus, het district waarin Tres Manantiales gelegen is. De onderhandelingen tussen IDPP en het bestuur van Yacus omtrent het budget verliepen vrij stroef en ze waren nog niet tot een overeenkomst gekomen wanneer wij aan het project gestart zijn in juli. Dit had als gevolg dat het project pas echt in actie geschoten is toen ons bouwteam versterkt werd met plaatselijke werkmannen. Het waterproject ging ook pas begin augustus van start met het aanleggen van een groot reservoir en zuiveringssyteem en het uitgraven van kanaaltjes voor de leidingen. We kregen eindelijk versterking vanuit Huánuco met de aankoop van de materialen. In juli hadden we de noodzakelijke materialen om te kunnen beginnen zoals bakstenen, cement, zand… zelf aangekocht, maar dit nam veel te veel tijd in beslag. Conclusie: begin augustus hadden we door dat het door de omstandigheden onmogelijk was om 5 toiletten volledig af te werken, maar we er eerder naar moesten streven 1 baño volledig af te werken als voorbeeld voor de andere.

Voor de afwerking van de toiletten hadden we enkele specifieke materialen nodig zoals op maat gemaakte deuren, ramen, dakplaten, hout voor het dak, urinoirs, verf, ocre, afsluitpoortjes etc. Terwijl we hard doorwerkten in Tres Manantiales zorgden enkele werknemers van Islas de Paz Peru ervoor dat de nodige materialen aangekocht werden in Huánuco en naar ons opgestuurd werden. Maar vooraleer IDPP aankopen mag doen, moeten ze een vergelijking maken van verschillende prijzen voor de materialen. Deze procedure zorgde voor veel vertraging, waardoor we soms niet meer konden verder werken aan het meest geavanceerde toilet. Als oplossing hebben we ons dan volledig gefocust op het sociale deel van het project. Samen met sociologie studente Zuleyda ontwierpen we posters en organiseerden we bijeenkomsten met de families om meer uitleg te geven over het gebruik, het onderhoud en de werking van een droog toilet. Zo hielden we eerst enkele theoretische sessies om achteraf meer praktische lessen te organiseren (inclusief een quiz met zelfgemaakte pannenkoeken en frisdrank 😊). Of het nu van het eten of van de uitleg was, de bevolking was alleszins zeer enthousiast en ze leken het allemaal goed te begrijpen!

De laatste werkweek ging in en de meest geavanceerde baño had nog steeds geen dak, deur, ramen, afsluitpoortjes voor de composteerkamers of geverfde muren. Aangezien sommige materialen op maat gemaakt moesten worden, was de levertijd langer dan verwacht. We waren bijna de wanhoop nabij, toen plots als een geschenk uit de hemel al het benodigde materiaal dinsdagochtend in Tres Manantiales werd geleverd. Samen met enkele werkmannen staken we nog een laatste tandje bij om tenminste 1 toilet volledig af te werken. Bloed, zweet en tranen kostte het, maar op vrijdagmiddag konden we trots het laatste likje verf aanbrengen (in de kleuren van de Belgische vlag 😉) en was de baño volledig af!

Het allereerste droog toilet kreeg een prachtige inhuldiging door de bevolking en terwijl namen we afscheid van al deze lieve mensen, maar meer hierover in een volgende blog!

Muchos besos,

Equipo baños secos,
Laure, Bruno y Jasmine