The title says it all: dit blogbericht is volledig gewijd aan de heerlijke Ghanese keuken! Voor we vertrokken werden we regelmatig gewaarschuwd voor de eentonigheid in eetgewoonten van sommige Afrikaanse landen. Heel wat vorige projectstudenten hebben namelijk twee maanden moeten teren op droge rijst met een klein beetje vis of kip en slechts uitzonderlijk wat groenten.
Uiteraard hadden we op voorhand op het internet afbeeldingen van Ghanese gerechten opgezocht, maar je weet natuurlijk niet of die in de doorsnee huiskeuken bereid worden. Natan en
zijn vriendin waren uit nieuwsgierigheid in België ook al gaan eten in een Ghanees restaurant waar ze fufu kozen, maar laat dat nu net het enige gerecht zijn dat Natan (en Hendrik, Astrid is wel fan) niet graag lust! De keuken wordt hier voornamelijk getypeerd door een groot aandeel groenten en vaak een nog groter aandeel palm- of zonnebloemolie. Men eet hier wel graag een stukje vis of soms kip, maar meestal schaft de pot vegetarisch of zelfs veganistisch. We zijn zeer aangenaam verrast door de uitgebreide keuze aan gerechten en willen graag enkele van onze favorieten met jullie delen!

Jollof Rice (4p)
Ingrediënten:
* 2 ajuinen
* 2 tomaten
* 8 groene pepertjes
* 3 teentjes knoflook
* 3 stukjes gember
* 250 ml zonnebloemolie
* 400 mg tomatenpasta
* 1 blokje visbouillon
* 1 grote eetlepel zout
* 2 grote (of 4 kleine) tassen rijst
Bereiding:
Blend de ajuinen, tomaten, groene pepertjes, knoflook en gember samen met 2 kleine tassen water. Verwarm de zonnebloemolie in een pot en voeg er de blend aan toe. Laat even doorkoken en voeg de tomatenpasta en visbouillon toe. Laat koken. Voeg, wanneer de kleur lichtjes is veranderd, de rijst en het zout toe. Giet er een tas water bij en laat sudderen tot de rijst zacht is. Klaar!

Jollof Rice met Club, de beste Ghanese pils

Bean stew (5p)
Ingrediënten:
* 300 g gedroogde witte bonen
* 2 tomaten
* 3 ajuinen
* 5 teentjes knoflook
* 4 stukjes gember
* 3 groene pepertjes
* 200 g makreel in tomatensaus
* 200 g tomatenpasta
* 250 ml rode palmolie
Bereiding:
Kook de bonen met een handjevol zout. Blend 2 ajuinen, de tomaten, knoflook, gember en pepertjes. Verwarm de palmolie in een pot en voeg de blend toe. Laat even koken en voeg de tomatenpasta toe. Laat koken. Doe de makreel en de rest van de ajuinen erbij. Je kan eventueel op smaak brengen met currykruiden. Giet de bonen bij de saus. Dit gerecht is trouwens heerlijk met gefrituurde plantains (bakbananen). Minstens even lekker als onze frietjes!

Bean Stew met Ghanese frieten van bakbanaan

Ampesi (4p)
Ingrediënten:
* 4 garden eggs
* 2 ajuinen
* 1 tomaat
* 250 ml rode palmolie
* 1 grote yam
* 5 eieren
* 3 groene pepertjes
Bereiding:
Kook de tomaat, garden eggs en pepertjes tot ze zacht zijn. Plet (of blend) ze samen met 1 ajuin tot een smurrie. Verwarm de palmolie samen met 1 gesneden ajuin en giet dit over de smurrie. Kook ondertussen de yam (zoals een aardappel) en de eieren. Eet met je handen!

Ampesi

Misschien vind je dat deze gerechten een lange bereidingstijd vragen, maar voor de meest traditionele gerechten neem je best een dag verlof. Fufu, Banku en Kenkey zijn een soort deeg gemaakt van maïs of cassava. Na een intensieve bereiding vul je je energie terug aan met deze brok zetmeel en een pikante stew.

Kenkey cream (2p)

Aangezien de bereiding van de degen zoveel tijd in beslag neemt, wordt er liever niets weggesmeten. Om eentonigheid te vermijden, hebben ze een creatieve manier gevonden om de left-overs te verwerken. Ontdek hier het heerlijke recept voor Kenkey cream!

Ingrediënten:
* 1 portie Kenkey
* 0,5 l water
* 100 g pindakaas
* 20 g melkpoeder
* 1,5 grote eetlepel suiker
* 1 handvol ongezouten, geroosterde pinda’s
Bereiding:
Kneed de Kenkey, het water en de pindakaas tot een homogene brei. Roer het melkpoeder, de
suiker en de pinda’s door het mengsel en zet enkele uren in de koelkast. Enjoy!

Ivan leert Natan Kenkey cream te maken

Sobolo (10 liter)
‘Sobolo aho!’ roept Alberta wanneer ze haar zelfgemaakte limonade verkoopt. Deze zoete drank
is een dikke hit in het dorp en mag dan ook niet ontbreken in deze blog.
Ingrediënten:
* 3 grote tassen gedroogde Sobolo-bladeren (Roselle in het Engels)
* 2 ananassen
* 10 l water
* 6 grote stukken gember
* 200 g suiker
* 1 handvol kruidnagel
* 1 handjevol zwarte peperbollen
Bereiding:
Breng de schil van de ananassen samen met de Sobolo aan de kook in een ruime hoeveelheid water. Maal de kruiden fijn, blend de gember en het vruchtvlees van de ananassen en voeg dit aan het kooksel toe. Giet dit alles door een uiterst fijne zeef (of een doek) in een emmer. Voeg extra water (door de zeef) en suiker toe naar eigen smaak. Drink warm als thee of lekker koud als frisdrank!

Assembly Man Bibi, de burgemeester van Adjobue, geniet van heerlijke Sobolo

Veel eet- en drinkplezier! (En veel succes met het vinden van alle ingrediënten!)

Humasol