+32 (0) 485/634.592

Na een grondige voorbereiding was het op 12 juli tijd voor het moment van de waarheid: een reúnion met álle families van Tres Manantiales om hen te overtuigen van het concept van droge toiletten en ons te helpen doorheen het hele bouwproces.

Het zit namelijk zo. Humasol, Islas de Paz Perú en de Municipalidad van Yacus werken samen aan een project om de sanitaire voorzieningen in Tres Manantiales te verbeteren. Als Humasol projectstudenten zijn we verantwoordelijk voor het coördineren van de bouw van de baños secos en het uitleggen van het belang van correct water- en toiletgebruik. Het is de bedoeling dat iedere familie –met onze hulp en technische ondersteuning- zélf hun eigen toilet gaan bouwen. Een hele uitdaging om iedereen achter dit project te scharen dus!

De reúnion met de families verliep alvast super vlot. Jasmine legde het concept van een baño seco uit, Laure nam de voordelen en het gebruik voor haar rekening en Bruno legde uit wat de stappen zijn in het bouwproces. Iedereen was aandachtig aan het luisteren, er kwamen enkele interessante vragen aan bod en de families waren erg gemotiveerd om te beginnen bouwen. Dat was alvast een goede start voor wat nog moest komen.

Tres Manantiales is een klein dorpje waar 14 families wonen. Samen met Islas de Paz Perú kozen we ervoor om te starten met 5 families om het bouwproces wat overzichtelijk te houden; deze baños worden in de 8 weken dat wij er zijn simultaan gebouwd. Natuurlijk komen na ons vertrek de overige families aan beurt. Door onvoorziene omstandigheden omtrent materiaal en mankracht hadden we een wat moeizame start, maar ondertussen is er al veel gebeurd!

Als eerste diende het terrein waar de badkamer komt genivelleerd te worden. Tres Manantiales ligt immers op 3100m hoogte, in het midden van allemaal steile bergen. Vlak terrein is er erg schaars. Grote stukken dienen uitgehakt te worden in harde grond waarin de verhouding rotsen/aarde veel groter is dan 1. Een super intensief, maar uiterst belangrijk werk. Gelukkig zijn Peruvianen bijzonder handig in het hanteren van pico en pala, of in het Nederlands pikhouweel en schop. Een spade zoals wij ze kennen is immers onmogelijk in deze harde bodem te steken. De ene familie was al wat meer gemotiveerd dan de andere, maar uiteindelijk slaagden ze er allemaal in een terrein van 3m x 3m te nivelleren.

Vervolgens was het tijd om funderingen  te graven. Overal waar gemetste muren komen dient een fundering van 40 cm diep en 40 cm breed uitgegraven te worden. Opnieuw graven, opnieuw hard labeur, maar ook dat is intussen bij de meeste families achter de rug. De fundering bestaat uit een mengsel van beton en stenen. Een betonmolen is in Perú helaas geen standaard werktuig voor kleinere projecten. Gelukkig zijn er 3 gringos en enkele Peruvianen die vol enthousiasme zand, grind, cement en water mengen tot een mooi beton. Het mengen gebeurt op een groot plastiek of ook wel gewoon op de grond, niet te onderschatten hoe vaak er beton moet gemaakt worden om een hele fundering te vullen!

Na het drogen van de fundering, was het tijd om nog meer beton te maken, deze keer als basis voor de gemetste muren. Met wat technisch inzicht slaagden we er in een mooie houten bekisting in elkaar te timmeren. De bekisting werd gevuld met beton en wat stenen voor de stevigheid. Na een halve dag drogen kon de bekisting verwijderd worden en kwam er een mooi stuk beton tevoorschijn.

Nadat de basiswerken allemaal gebeurd zijn, kunnen we deze week beginnen muren metsen en kan ons gebouw de hoogte ingaan, spannend!

Besos,
Equipo baños secos
Laure, Bruno y Jasmine

 

PS. Hier ook nog enkele foto’s van een ander avontuur, eens niet tijdens het werken. Nadat Jasmine genoten had van een zalige – maar zoals steeds ijskoude – douche, bleek de badkamerdeur niet meer open te gaan. Na enkele keren proberen, kwam er nog steeds geen beweging in de deur. Er zat niets anders op dan het slot uit de deur te halen, oeps …