Joepie!

Nog 64 dagen en we stappen het vliegtuig op richting Benin. Wij hebben er alvast heel veel zin, het enige wat ons nog tegenhoudt is goede respons van Humasol.

Jullie vragen jullie waarschijnlijk af waar wij ons dit semester mee bezig gehouden hebben. Wel, op onze tussentijdse presentatie kregen we een hele hoop feedback van het Humasolteam waarmee we het 2e semester konden verder werken.Het doel was om onze literatuurstudie om te zetten naar een volwaardig project en we kunnen wel zeggen dat dit ons gelukt is.

Het idee is om in Benin een maalmachine te maken die zal werken op zonne-energie. De reden hiervoor is dat op dit moment een deel van de bevolking hun graan manueel vermaalt wat uiterst inefficiënt is en een ander deel vermaalt hun graan met behulp van een machine die werkt met een dieselmotor wat natuurlijk slecht is voor het milieu.

Hoe gaan we dit nu juist doen? We zullen ter plaatse een maalmachine aankopen die werkt op een dieselmotor. Nadien zullen we deze motor vervangen door een elektromotor en deze elektromotor van energie voorzien via een pv-installatie. Deze pv-installatie zal zowel zonnepanelen als batterijen, een charge controller en een inverter bevatten. Al deze componenten zullen ter plaatse aangekocht worden zodat bij eventuele stukken aan de installatie deze eenvoudig hersteld kan worden.

Naast het realiseren van dit project zal er ook tijd gestoken worden om de plaatselijke bevolking te overtuigen van de voordelen van onze maalmachine. Er zal ook een economische analyse van het project gemaakt worden zodat we aan locale ondernemers kunnen aantonen dat ons project ook rendabel is en zo dus ecologisch als economisch een goede keuze is.

Zaterdag zullen we met trots het project voorstellen aan Humasol en hopelijk een ‘GO’ van hen te horen krijgen zodat er nadien niets meer in de weg staat om naar Benin te vertrekken.

Wij zijn klaar om aan ons avontuur te beginnen, jullie ook om ons te volgen?

Tot snel

David & Arno

Humasol