+32 (0) 485/634.592

Hallo iedereen!

We zijn ondertussen een dikke maand in Lusaka. Na wat vertragingen, zijn we afgelopen week eindelijk echt kunnen beginnen aan de eerste meetronde. Beter laat dan nooit! We zijn in de vier compounds (Chainda, Jack, Kanyama en George) langsgegaan om op de op voorhand vastgelegde spots waterstaaltjes te nemen. Deze hebben we nadien in het Envaros office geanalyseerd op ammonia, pH en troebelheid. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we zelf de nitraatconcentraties in de samples gingen bepalen, maar na twee dagen sukkelen hadden we nog steeds geen resultaat. Blijkt dat de reagens die Envaros in zijn bezit heeft een te lage detectielimiet heeft. We kwamen voor alle spots ‘groter dan’ uit als resultaat, wat weinig informatief is voor een nitratemapping project. Zelf na het meermaals verdunnen, kwamen we nog steeds geen betrouwbare waarden uit. We hebben dan maar wijselijk besloten om de nitraatanalyses in het UNZA (University of Zambia) lab te laten doen. Begin volgende week zouden we alle resultaten moeten hebben. Er zijn nieuwe reagens (ook met enige vertraging) op komst, dus bij de volgende twee meetrondes zouden we zelf de nitraatanalyses kunnen doen.

In onze vrije tijd proberen we Lusaka nog wat beter te verkennen en afgelopen weekend hebben we ook ons eerste tripje buiten de hoofdstad gedaan. We zijn naar Siavonga gegaan, een stadje aan het prachtige Karibameer op de grens met Zimbabwe. De heenreis duurde wel een paar uur langer dan gepland en het mini-busjes waar je met veel te veel mensen wordt ingepropt was alles behalve comfortabel. Maar het was het allemaal zeker waard! Siavonga is een zeer aangename omgeving met heel mooie natuur. De vrouw bij wie we verbleven, een vriendin van een medewerkster van Envaros, was ongelofelijk gastvrij en we voelden ons er meer dan welkom. Op naar een volgende reiservaring, misschien wel de imposante Victoria Falls…

 

Groetjes

Robine & Robin