+32 (0) 485/634.592

Buenos días amigos!

Somos Jasmine, Bruno y Laure; tres estudiantes de ingeniería belgas. En verano de 2018, vamos a hacer un proyecto en un país magnífico: Perú!

Voor de niet-Spaanssprekenden onder jullie, hier even een korte vertaling.
“We zijn Jasmine, Bruno en Laure, drie Belgische ingenieursstudenten. In de zomer van 2018, gaan we een project uitvoeren in het adembenemende Peru.”

Je ziet het, wij hebben alvast heel veel zin om volgende zomer naar Peru te trekken. Even wat meer over onszelf: Jasmine, een studente 3e bachelor Bio-ingenieur Milieutechnologie aan de UGent, is een professional in e-mails sturen, wil absoluut Machu Picchu bezoeken en is ons brein voor de waterzuivering en milieuproblematiek. Laure, ook 3e bachelor Bio-ingenieur aan de UGent, volgt als afstudeerrichting Cel- en Gentechnologie, houdt van alpaca’s, lekker eten en is dé bacterie-specialiste van het team. Bruno a.k.a. Bob de Bouwer studeert Industrieel ingenieur Bouwkunde aan de KULeuven in Gent, houdt van bananen en vele middagdutjes.

Wat gaat dit dreamteam daar nu precies uitvoeren?
In Tres Manantiales, een gehucht dichtbij de stad Huánuco, zo’n 400 km ten noorden van Lima bouwen we in samenwerking met ‘Islas de Paz’, de Peruviaanse tak van Iles de Paix, ecologische toiletten voor 12 gezinnen in het dorp. Zo willen we een verdere vervuiling van het drinkwater in de omgeving voorkomen en ziektes vermijden. Urine en feces worden gescheiden,  gecomposteerd en kunnen dan later als meststof gebruikt worden. Dit type scheidingstoiletten verbruikt geen water of elektriciteit, ideaal om in ontwikkelingslanden toegepast te worden en een grote verbetering voor de huidige primitieve situatie.

Dit semester hebben we ons bezig gehouden met het onderzoeken van de werking en bouw van de toiletten én met een uitgebreide cultuurstudie. Composteren, scheidings-toiletbrillen, feces samenstelling en de Peruviaanse gewoontes kennen geen geheimen meer voor ons!

Vorig weekend ging het Humasol-kennismakingsweekend door, de eerste editie van een hopelijk nieuwe traditie! Hier hebben we alle andere projectstudenten op een leuke manier leren kennen. Naast ontspanning moest er ook wat gewerkt worden. We leerden over de veiligheid tijdens een project, over hoe we moeten omgaan met cultuurverschillen en brainstormden met Humasol leden over ons project. Het werd een weekend boordevol nieuwe inzichten. We waren helemaal klaar om vol goede moed het tussentijdse verslag af te werken en onze presentatie voor te bereiden.

Om de situatie ter plaatse goed te kunnen inschatten hebben we al meerdere Skype sessies met Peru achter de rug. Yannick (onze Waalse contactpersoon van Iles de Paix ter plaatse) is een fantastische bron aan informatie en helpt de taalbarrière (lees: gigantische kloof) te overbruggen. Al snel hadden we immers door dat het Engels niveau van de Peruvianen, ‘cero’ of eerder onbestaand is. Om ons zo goed mogelijk voor te bereiden volgen we dus sinds september iedere woensdag Spaanse les in avondonderwijs, goed voor de teamspirit én super leerrijk. In deze les haalt team Peru trouwens de gemiddelde leeftijd een heel stuk naar beneden 😉 .

Zo kunnen we nu beetje bij beetje communiceren met Adriana en Zuleyda, de twee Peruviaanse studenten die samen met ons het project gaan uitvoeren. Zij stelden hun thuisstad en land alvast apetrots voor. Naar verluid is Huánuco: ‘la ciudad con el mejor clima del mundo!’, we kunnen al niet wachten om dat zelf te gaan ontdekken!

Muchas saludos,
Chasmine, Broeno y Lawre
(Zo worden onze namen in het Spaans uitgesproken, u merkt het wij zijn er helemaal klaar voor!)

PS: Op de foto zie je team PERU op het Humasolweekend in onze nieuwe natuurlijke habitat: bij de toiletten!