+32 (0) 485/634.592

Hoi hoi,

Het is zover: het eerste blogbericht van team HumBat. Wij zijn Olivia en Nicolas, studenten 3e jaar burgerlijk ingenieur elektrotechniek-werktuigkunde. Samen zullen werken aan elektrische fietsen. Ons hele team bestaat uit 5 leden, drie ervan zullen de productielijn van de fietsen uitdenken. Wij zullen met ons tweetjes de batterij voor de fiets ontwerpen. Dit alles is in samenwerking met een tak van het bedrijf Materialise: African Drive.

Volgende keer zullen we ook een foto van ons samen posten zodat jullie er een gezicht kunnen opplakken. Tijdens het jaar en de zomer zullen wij jullie via deze blog op de hoogte houden van alles wat we leren, meemaken of uitsteken!

Ons project vindt plaats in Parakou, een stad in centraal Benin. Daar zullen wij twee maanden lang leven als echte Beniners. Ons project is een beetje een buitenbeentje, omdat wij samenwerken met een bedrijf: African Drive. Zij willen de sterk vervuilende brommers die werken op gesmokkelde brandstof vervangen door krachtige elektrische fietsen. Hun uiteindelijke visie is om van de batterij van de fiets een soort ‘swap product’ te maken. Hierbij ga je met je lege batterij naar een oplaadstation waar je deze kan wisselen voor een volle.

Verder biedt de batterij ook een oplossing voor de vele stroompannes in Benin. Benin is namelijk heel afhankelijk van zijn buurlanden van stroom. Zodra deze buurlanden stroom tekort hebben, vermindert de stroomtoevoer naar het land tot wel twee keer per dag. Dit is een grote belemmering op het dagelijkse leven. Ook hier kan de batterij ingeschakeld worden.

We kijken er erg naar uit bij te dragen tot de mooie visie van African Drive en Humasol. Daarnaast zijn batterijen ook een heel actueel onderwerp, kijk maar naar elektrische auto’s. Het is leuk om hier dus wat meer over te weten te komen. Het grondwerk is al gelegd door dit semester te leren over batterijen en door een keuze te maken van goede cellen. Volgend semester kunnen we beginnen aan de meer praktische kant van zaken. We hebben er al zin in!