+32 (0) 485/634.592

Bonjour!

Vanavond vliegen we naar huis. Alvorens Benin na meer dan 2 maanden te verlaten, voorzien we jullie nog van een laatste projectgerelateerde blog!

De technische feiten

Zoals jullie konden volgen in de vorige blogs, voerden we voorbije maanden een Humasol-project uit in het dorp Borro. In het kort: er werden 5 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de délégué Matthieu Sinnasirigi met een totaal piekvermogen van 1250W, deze panelen voeden een batterijbank van 600Ah op 24V. Een correcte oplading van de batterijen wordt gegarandeerd door een MPPT charge controller. Via een inverter wordt 24V gelijkspanning  omgezet in 220V wisselspanning en op dit net werden 125 lampen, verspreid over een 40-tal gebruikers, aangesloten.  De installatie voorziet licht voor de dorpelingen van 19:30u tot 22:30u en bij voldoende zon ook tussen 5:00 u en 6:00 u ’s morgens. Dit zorgt er onder andere voor dat de vrouwen licht hebben om te koken en de jongeren kunnen studeren alvorens naar school te vertrekken. Naast de lampen is in elk van de 3 delen van het dorp een kastje geplaatst waar telkens 6 GSM’s kunnen opgeladen worden tijdens de lichturen.

De laatste projectstappen

In de week van 21 augustus zijn we nog elke dag actief aanwezig in het dorp. We lossen enkele kinderziekten van de installatie op en werken actief het sociaal-, financieel- en onderhoudsplan uit.

Het sociaal plan
Per compartiment worden er twee verantwoordelijken aangesteld. In de eerste plaats zijn zij contactpersonen voor de inwoners van de compartimenten. Wanneer deze met een vraag zitten omtrent het licht in hun huis, kunnen ze steeds bij een van de verantwoordelijken terecht die indien nodig de technieker kan contacteren. Daarnaast heeft de verantwoordelijke ook de taak om een oogje in het zeil te houden. Wanneer deze merkt dat iemand toch iets anders dan de door ons geïnstalleerde lampen heeft aangesloten, meld deze het aan de délégué en de technieker waarna zij gepaste stappen kunnen ondernemen.

Het financieel plan
Het comité dat reeds op natuurlijke wijze ontstaan was ter ophalen van het investeringsgeld, blijft bestaan. Per maand halen zij een som – afhankelijk van het aantal geïnstalleerde lampen – op bij de gebruikers van de installatie. De gebruikers kunnen altijd vooraf betalen maar nooit met terugwerkende kracht. Dit geld wordt naar de microfinancieringsbank in Parakou gebracht waar een rekening geopend werd. Op deze manier spaart het dorp voor mogelijke onderhouds- en vervangingskosten.

Het onderhoudsplan
Tijdens de opbouw van de installatie werkten we nauw samen met elektricien Emmanuel die geregeld langskwam tijdens de werken om op vriendschappelijke wijze zijn stagiairs te controleren en om ons met veel plezier te helpen tijdens het installeren van cruciale componenten van de installatie. Door onze nauwe samenwerking en zijn goede opleiding willen we heel graag dat hij de onderhoudstechnieker wordt na ons vertrek. Het onderhandelen van zijn maandloon is echter moeilijker dan verwacht. Uiteindelijk slagen we er toch in om met de juiste argumenten (“het zijn vanaf nu de dorpelingen die betalen”, “dit bedrag moeten ze aan de kant kunnen houden om op een bepaald moment de batterijen te kunnen vervangen”,…) en de nodige vrouwelijke overtuigingskracht (Marjon gaat samen met Emmanuel op schok) een bedrag af te spreken dat binnen het kostenplaatje past. We zijn tevreden!

Het feest

Op zondag 27 augustus houden we het lichtfeest: de installatie wordt officieel ingehuldigd. Hier gaat echter nog een dorpsvergadering aan vooraf waarop we aan alle gebruikers wensen uit te leggen hoe de installatie gebruikt moet worden, hoe ze de levensduur van de installatie kunnen verlengen en wat de regels voor het gebruik zijn. Kortom, het sociaal, financieel en onderhoudsplan moet kort worden voorgelegd. De duur van deze reünie schatten we echter duidelijk verkeerd in. Een eerste reden daarvoor is de regen, waardoor de vergadering een uur later dan afgesproken van start gaat (en dan moet nog steeds meer dan de helft van de mensen toekomen). Daarnaast branden er duidelijk nog heel wat vragen op de lippen van de dorpsbewoners. We nemen rustig de tijd om te luisteren in de taal die we niet verstaan, de onderlinge discussies te laten passeren, de vertaler zijn werk te laten doen en hen zo goed mogelijk van antwoord te voorzien. Het merendeel van de vragen zijn zaken die reeds lang afgesproken zijn, maar nu opnieuw opgerakeld worden. In feite zijn het onderwerpen die onderling besproken en bevestigd moeten worden, maar het is goed dat we een plaats en tijd bieden om alles uit te klaren.

Dorpsvergadering

Na de vergadering verplaatsen we ons met het hele dorp naar de technische cabine. “Evoluons!” We lieten twee informatiepanelen schilderen die we officieel aan het gebouwtje bevestigen en daarna is het tijd voor een fotoshoot. In alle drukte en chaos krijgen we plotseling twee cadeautjes toegestopt: de dorpelingen verrassen ons met een prins- en prinsessenhoed ter bedanking. Het is fantastisch!
We hebben broodjes en lokale drank, tchoucoutou, voorzien en babbelen even na bij het huis van de délégué met iedereen. Erna verplaatsen we ons terug naar de kerk waar de vergadering doorging, om njam pilé, een typisch gerecht klaargemaakt door de vrouw van de délégué, te eten in gezelschap van onze stagiairs, onze Franse vriendinnen en de dorpsbewoners die nauw bij het project betrokken waren. De porties zijn immens, maar het is heerlijk.

Gekroond tot prins en prinses van het dorp 😀

De instructiepanelen

De dorpsnotabelen aan de feesttafel

Afwerking en afscheid

Maandag en dinsdag die hierop volgen brengen we de laatste dingen nog in orde. Contracten worden getekend, we openen de rekening, we gaan met het financieel comité langs bij het kantoor van Stichting Hubi en Vinciane in Parakou en beantwoorden nog enkele vragen in het dorp. Dinsdagavond gaan we langs bij iedereen in het dorp om rustig afscheid te nemen. We zullen de families die ons elke dag hartelijk ontvingen, uitnodigden in hun huizen en ons in vertrouwen namen zonder twijfel missen. Op een bepaalde manier is het nu ook ‘ons dorp’.

Dan rest ons enkel nog dit: bedankt aan allen die ons bij dit project geholpen hebben!
Bedankt Humasol! Meermaals gedurende ons verblijf bespraken we onderling en met anderen wat voor kans jullie ons geboden hebben. We dragen de herinnering voor altijd mee en we verspreiden de goede naam van Humasol graag! Nog meer dan voor de start van het project zijn we overtuigd van de ‘Humasol-spirit’ en geloven we in het nut van de projecten die jullie de wereld insturen.
Bedankt Stichting Hubi & Vinciane! Ook aan jullie danken wij zonder twijfel deze ervaring en ons verblijf in Benin. Daarbij was het uiterst aangenaam kennis te maken met het Beninse bureau van de Stichting die bemand wordt door stuk voor stuk uiterst vriendelijke, correcte en ambitieuze mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Wat een rijkdom! Bedankt Pascale, merci Euloge, Antoinette et Bruno!
Merci aux habitants du village! C’était un grand plaisir de travailler avec vous! Sans votre aide, il n’y avait pas d’installation solaire.
Merci au centre du Don Bosco Parakou, les stagiairs Aristide, Arrafat, Fabrice, Method, Stanley et électricien Emmanuel! C’était littérramment pas possible sans vous. Aucune idée comment on installerait tout sans votre aide et enthousiasme. Nous ne l’oublierons jamais!
Bedankt Gilles en Thomas! Om ons in leven te houden de eerste twee dagen van ons verblijf in het hospitaal van Boko, om ook daarna nog af en toe voor ons te koken, ons mee op schok te nemen ter verkenning van Parakou en als allerbelangrijkste: voor de vriendschap!
Bedankt andere Humasollers in en rond Parakou! Fien, Timon, Wout, Adriaan, Hanne, Thomas en Michiel, het was altijd super tof en gezellig om jullie te ontmoeten in dit land en onze ervaringen te delen. Wat hebben we gelachen!
Merci Laurence, Gabrielle, Lucy, Elisabeth et Luigi! Ravis de faire connaissance! Chez vous tous, on a pu trouver une deuxième opinion, plein de blagues et de bons moments! En tout cas, notre français est maintenant sans fautes!
Merci Humasol-coach Jan! Voor het toffe voorbereidingsjaar en de opvolging, voor veel meer inzet en tijd dan strikt noodzakelijk en voor het delen van jouw ervaringen.
En ten slotte, bedankt thuisfront! Voor de steun, de telefoontjes en de interesse of het wachten op een teken van leven wanneer er weer geen WiFi was en de reacties op onze blog.

Aan allen, tot snel, à toute à l’heure!

Marjon en Willem out!
XOXO uit Benin

Van links naar rechts: Arrafat, Method, William, Laurence, Marjon, Gabrielle, Aristide

Afscheid!

Fien en Timon op bezoek

No comment