We zijn nu twee weken in Ghana en het is al een poosje geleden sinds ons laatste nieuws. Onder het motto beter laat dan nooit is hier het langverwachte vervolgbericht van onze blog!

Vorige blog over onze eerste dagen gemist? Hier kan je hem snel terugvinden:
http://humasol.be/2017/07/10/akwaba-tsewaba-ghana

 

Aanpassen aan Afrika in Akokoaso

Na een blitsbezoek aan Accra en vele meet-and-greets begeven we ons in Akokoaso, waar we de zonnepomp zullen plaatsen. Op zondag hebben we geen wekker nodig. Al om 5 uur ’s ochtends komen de eerste klanken ons tegemoet, een voorsmaakje van wat we die dag nog zouden beleven: ons eerste Ghanese kerkbezoek. Samen met Sandra begeven we ons naar de Christian Pentacost Church van Akokoaso. De sfeer zit er al goed in. De dienst heeft echt alles: van liederen zingen en offerandes tot heuse danspartijen en zelfs iets wat neigt naar exorcisme.  Aan het einde van de kerkdienst moeten de nieuwelingen naar voren komen om zich voor te stellen. Dat we wat Twi proberen te spreken, word ten volle geapprecieerd. Als afsluiter brengt iedereen een betonblok naar de nabijgelegen school in wording. Over groepsgevoel gesproken!

Om een goede voorraad in te slaan voor de komende weken, gaan we maandagochtend op weg naar Oda. Dat is de grote stad van de regio op zo’n uurtje rijden van onze thuisbasis. We nemen de trotro, wat nog het best te vergelijken is met een hippiebusje. Weer een zeer leerrijke ervaring, deze keer over hoe je jezelf het best plooit om met zoveel mogelijk mensen in de wagen te passen. Ons record staat tot nu toe op 20 volwassenen en 6 kinderen, maar dat gaan we ongetwijfeld nog verbreken! Na ons bezoek aan de markt ontmoeten we Emmanuel en enkele andere leden van COLISO waarmee we – na een korte lunchpauze – de reeds gerealiseerde projecten bezoeken. Zeer leerrijk, zowel voor ons als voor de gemeenschappen. Zo merken we hier en daar wat foutjes op, maar kunnen we ook inspiratie op doen om een goede constructie te ontwerpen voor ons project. Het project in Bontodiase ligt stil, maar we zijn al volop bezig met het zoeken naar haalbare oplossingen.

We staan te popelen om te werken, maar gedurende de eerste dagen is het aardig wat wachten op materiaal. The African way is even wennen, wat ons wat tijd geeft om de gegevens die we in België kregen na te kijken. Gelukkig maar, want al snel blijkt dat we slechts de helft van onze zonnepanelen nodig hebben. De andere zes kunnen dus gebruikt worden om een ander project te voltooien. Dinsdagavond zijn de ijzeren palen aangekomen en vliegen we er meteen in. We kunnen rekenen op het vakmanschap van Ik, een van de vaste werkmannen van COLISO, en aan het einde van de dag zijn de steunpunten aangeduid en  staan de eerste palen op hun plaats. Als beloning voor het harde werk trakteren we onszelf op een frisse pint in ‘Big Joe’, de lokale kroeg. Eyede.

Big Joe all the way, met Ik (rood shirt) en andere werkmannen van het dorp

 

Begin van de werken in Akokoaso

Woensdag werken we de metalen constructie voor de zonnepanelen verder af: alle palen worden geplaatst en de beton wordt gegoten. De waterpas is hierbij zowel onze vriend als onze vijand, maar met vele handen, veel moeite en eindeloos geduld is het ons gelukt. Tijd voor Big Joe!

In de avond kunnen we met de queen mother een regeling treffen voor de houten balken voor de constructie. Na haar goedkeuring komen twee Duitse jongens op bezoek. We waren met hen bevriend geraakt tijdens de vlucht naar Accra (#Midasistesociaal) en ze willen ons graag een handje toesteken. Ook leren we Jeff kennen, de technische specialist van COLISO.

Tijdens het werken krijgen we vaak bezoek van een aandachtig publiek

Nu kan het echte werk beginnen. Donderdag gaat in een flits voorbij: de oude handpomp gaat eruit, de elektrische pomp gaat erin en de eerste houten balken worden geplaatst. Voor de zonnepanelen is het nog te vroeg, gezien de doos met elektronica en bliksembeveiliging verdwenen is. Om de volledige installatie toch al eens te testen, kwam Jeff met het idee om de elektronica van Abenase (een dorpje waar reeds een zonnepomp geïnstalleerd is) even te lenen. Na ons bezoek aan Abenase wordt nog even doorgewerkt aan de houten constructie en de metalen rails, zodat we vrijdag meteen verder kunnen met de installatie van de panelen. ‘Meteen’ mag je gerust letterlijk nemen: om 6 uur stonden we terug paraat. De panelen werden geplaatst, vastgezet en alles wordt aangesloten. Even testen, en ja hoor: WE HEBBEN WATER! De reservoirs lopen vol en ’s avonds kunnen de eerste buurten al genieten van water dichter bij huis.

Het eerste ewyansuo is een feit

  

Terug naar Accra

De doos met de elektronica is nog niet terecht, dus we verplaatsen ons terug naar de hoofdstad. Emmanuel zijn trouw is zaterdag dus we kunnen het nuttige aan het aangename koppelen. Er is zelfs een rechtstreekse busverbinding tussen Akokoaso en Accra, enige nadeel: deze vertrekt om 2u ’s nachts. Met kleine oogjes staan we naar Belgische gewoonte perfect op tijd aan de bus stop. De bus is – uiteraard – twee uur te laat, maar we zijn euforisch dat hij nog gekomen is.

Een beetje moe en een beetje veel underdressed komen we aan op de trouw. De viering en de receptie erna is een fantastische ervaring, al vanaf minuut 1 is er grote ambiance. Jolien heeft handen vol met de lokale casanova’s en wanneer Midas begint mee te dansen barst het feest helemaal los. Op Youtube staan nu hoogstwaarschijnlijk ook meerdere video’s van die ene dansende aubruni.

Het kersverse paar

Samengevat was het dus een goede week waar we tevreden op terugkijken!

Mekwaba!

 

Woordenlijst Twi – Nederlands

Je – Wij
Num – Drinken
Nsuo – Water
Eyede – Het is zoet / lekker
Mekwaba – Dag / Tot later
Ewya – Zon

 

Humasol