Elk van deze spreuken hoorde bij een glaasje thee dat we ‘s avonds aangeboden kregen toen we bij onze gastfamilie zaten. Hier wordt thee namelijk in drievoud gedronken. Elk glaasje wordt minder straf en meer gesuikerd. Het lijkt een beetje op Marokkaanse muntthee, maar dan uit China, zei de vader van Pape, terwijl hij ons ook enkele verhalen vertelde over zijn leven. Om eerlijk te zijn, het was echt lekkere thee, die zeker welkom was na een dag werken. Maandag zijn we namelijk begonnen met de bouw van onze aanhangwagen. Met de deskundige lastechnieken van Joseph en zijn twee assistenten kreeg de aanhangwagen vrij snel vorm. In de dagen daarop werd hout versneden bij de frères en gaven we de aanhangwagen een eerste verflaag. Tijdens deze dagen kwamen een paar geïnteresseerde mensen vragen wat deze drie toubabs (zo worden blanken hier genoemd) aan het uitspoken waren. Wat opviel is dat veel mensen zeker al gehoord hadden van zonnepanelen maar ze hadden geen enkel idee wat de prijs van zo’n zonnepaneel is. In de loop van de volgende weken zullen we een infosessie houden rond zonnepanelen en kan dit aspect van kostprijs zeker uitgewerkt worden voor mensen die verdere interesse tonen.

Wannes geïntrigeerd door de staalprofielen op de markt

le chariot

afterworkselfie

Tijdens deze werkdagen was er natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Aangezien het strand op 200 m wandelen is, lag de keuze voor de hand. In ons doel om het meest westelijke punt van Afrika te bereiken (wat uiteindelijk niet helemaal lukte want er verscheen steeds een ander meer westelijk punt), hadden we een lange romantische strandwandeling achter de rug en was het tijd om een verfrissende duik in de zee te nemen. Dat draaide echter even helemaal anders uit. Weet je nog als kind hoe het voelde om in de zee te plassen, ewel zo warm was het. Op de weg naar huis kwamen we twee jonge gasten tegen, die ons inleiden in de wereld van de gri gri. Deze talisman zou ons geluk brengen en beschermen tegen messteken. Pape en Samba (de papa van Pape) moesten bij het horen van dit verhaal eens goed lachen.

met paard en kar naar houtzagerij

de houtzagerij

schilderwerken

Nadat we vorige week al veel contact gehad hadden met onze verkoper, hebben we deze week verder nagedacht over de keuze van onze batterijen. Bij deze keuze komen er heel wat aspecten te kijken: beschikbaarheid, betrouwbaarheid, prijs, schokbestendigheid, klimaat, … Uiteindelijk hebben we een besluit genomen en zal normaliter het materiaal in de loop van de volgende week geleverd worden. Voor dat we deze onderdelen op de aanhangwagen zullen plaatsen, zullen we deze eerst gebruiken om de mensen meer te informeren over zonnepanelen.

onze goedgemutste lasser Joseph

notre che guevara met de geverfde chariot

Het is misschien opgevallen in vorige en deze blog dat we niet zoveel contact hebben gehad met vrouwen. Dit komt voornamelijk omdat de meesten enkel het Wolof machtig zijn, dachten we. Achteraf blijkt dat ze wel frans spreken, maar dat ze te timide zijn. Om met hen in contact te komen, hebben we besloten om mee te helpen aan een van de huishoudelijke taken: de was (voor de mama’s en papa’s die dit lezen: koester geen te hoge verwachting bij onze thuiskomst). Samen met een vrouw poetsten we met de hand onze kleren onder de begeleiding van ‘7 seconds away’ (wat in onze hoofden bleef steken voor een hele week) van de bekende Senegalese zanger Youssou N’Dour. Deze man zorgde prompt voor een lach op het gezicht van de aanwezige vrouwen. Het zal echter nog even wachten zijn vooraleer we de juiste wastechniek onder de knie hebben.

de was

In het weekend was het natuurlijk een keer tijd om de bloemetjes buiten te zetten met onze vaste compagnon Jules. Het voornaamste van de avond is dat we zijn ingeleid in de reggaemuziek en dat we onze nieuw aangeleerde danspasjes mochten etaleren voor heel het café.

WGK out

baobab sacré in Nianing

PJBR9675
het beloofde filmpje zoals beloofd